fredag 7 mars 2014

Grovt glutenfritt formbröd - en orgie i nyttigheterDet här glutenfria, grova formbrödet är nog det maffigaste bröd jag någonsin bakat! Ja, det är faktiskt en ren och skär orgie i nyttigheter, och jag har knökat i alla möjliga godsaker som är bra för hälsan och välbefinnandet. Det passar lika bra för halvkrassliga och orkeslösa pensionärer (läs Kjersti) som för växande barn och raska gymmande ungdomar som behöver fylla på med extra energi. Skillnaden är att pensionären kanske får nöja sig med en skiva medan de andra kan unna sig flera! En macka av det här brödet till frukost är en förträfflig start på dagen och gör hela mig glad och nöjd - inklusive min mage.

Jag sticker inte under stol med att listan på ingredienser är lång, men så får du också valuta för innehållet! Sätt igång och baka bara, för det är inte ett dugg svårt! Vill du veta mer om glutenfri bakning kan du kika in här.

5 dl kallt vatten
50 g färsk jäst
½ dl avocadoolja
3 msk mörk agavesirap eller dadelsirap
1 dl hela oskalade mandlar
1 dl pumpafrön
1 dl skalade hampafrön
1 dl malda chiafrön
½ dl hela linfrön
½ dl krossade linfrön
1 dl gojibär - alternativt hackade torkade incabär
2 dl boveteflingor
2 - 3 dl rårismjöl
1 dl hampamjöl
2 msk husk
2 msk nyponpulver
1 msk gojibärspulver
1½ tsk salt

Vispa ut jästen i riktigt kallt vatten. Tillsätt olja, sirap och resten av ingredienserna tills du kommer till rårismjölet. Blanda 2 dl av det med hampamjöl, husk, nyponpulver, gojibärspulver och salt och tillsätt lite i taget medan maskinen är igång. Arbeta degen riktigt väl 12 - 15 minuter. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om det verkar behövas.
Lägg degen i en väl smord form på ca 1,8 liter.
Täck över och låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur.
Sätt in brödet i 225 graders ugnsvärme och sänk genast till 170. Grädda brödet 1½ timme.
Ta brödet ur formen och grädda ytterligare en kvart utan form. Stäng av ugnen och låt brödet stå kvar en kvart till.
Låt svalna på galler, väl indlindat i bakdukar. Skiva tunt och frys in.2 kommentarer:

 1. Men så farligt lång var väl inte den listan? Härligt med variationer på nyttiga matbröd trycker jag!
  Stärkt av den begynnande våren och det härliga vädret så ska nog energin räcka till att baka lite och fylla frysen! Ha en bra dag! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skönt att du inte blir avskräckt! Idag har det varit riktigt vårligt i mina trakter också, men igår var det regn och rusk. Det växlar verkligen från dag till dag, men visst är våren i antågande! Härligt! Kram tillbaka!

   Radera