Har du hört talas om FODMAP? Kanske, kanske inte. Det är sannerligen inte så lätt att hålla ordning på alla dessa olika slags dieter, kosthållningar och metoder som poppar upp var och varannan dag. Just den här dieten är ganska ny, och skillnaden mellan FODMAP - beteckningen står för Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polysols - och många andra dieter är att den här dieten inte främst är avsedd som en viktminskningsdiet, utan att den har ett medicinskt syfte. Den har utarbetats främst för att ge lindring till alla de människor som lider av IBS - svullen, bråkig, gasig och knipig mage - och den har gett fantastiska resultat. Jag har själv personer i min bekantskapskrets som blivit hjälpta och som fått ett helt annat liv sedan de började med dieten.
FODMAP är från början utarbetad i Australien, av dietisten Sue Shepherd vid Monashuniversitetet, och den går helt enkelt ut på att eliminera de kolhydrater som har en tendens att jäsa i magen och därmed förorsaka de symptom jag tidigare nämnde. Massor med människor, framförallt i vätsvärlden lider av IBS och det verkar som om alltfler drabbas. Orsakerna är inte helt klarlagda - förmodligen är det flera samverkande faktorer - men vetenskapliga studier visar att kostbehandling ger mycket god effekt.
Man delar in kolhydraterna i fyra olika grupper - fruktos, laktos, oligosackarider och sockeralkoholer - och inom FODMAP delar man sedan in de olika livsmedlen utifrån deras kolhydratsammansättning, och undviker de grönsaker, frukter och andra livsmedel som kan ge symptom. Dieten är både laktos- och glutenfri och har också likheter med andra dieter, LCHF och paleo till exempel, men går samtidigt tvärs över gränserna. Inom FODMAP får du till exempel äta både potatis, ris, en del rotfrukter och banan som är bannlyst inom LCHF.
Personligen är jag innerligt tacksam över att jag inte har just de här bekymren utan bara måste avhålla mig från gluten. Jag älskar både vitlök, broccoli och alla andra kålsorter, liksom sparris, ärtor, bönor och linser, samt frukt av alla de slag, både färsk och torkad, och allt det är sånt som man ska utesluta om man följer FODMAP-dieten. Klart det kan vara lite krångligt, särskilt när man är ovan och innan man fått in tänket, men som alltid så gäller det att fokusera på det man KAN äta och inte på det som man behöver undvika. Blir man kvitt sina symptom är det alldeles säkert värt det extra besvär som det alltid innebär att strikt behöva följa en diet. Om magen är i olag påverkas hela kroppen, det vet jag av egen erfarenhet. Jag fick ett nytt liv när jag övergick till glutenfritt för snart tio år sedan. Och det finns ju fortfarande massor med mat och livsmedel som man kan fortsätta att njuta av! Dock kan jag tänka mig att det blir ganska besvärligt om man är vegan och av etiska skäl väljer bort både kött, fisk, ägg och mjölkprodukter. Om även alternativa proteinkällor i form av bönor - inklusive sojabönor - och linser går bort kan det nog bli knepigt att få i sig tillräckligt med protein. I den här länken kan du läsa mer om FODMAP, liksom i den här, där du också får lite tips på vilka livsmedel du ska undvika och vilka du i stället ska satsa på.
Världen är inte rättvis, inte i något avseende. En del människor verkar tåla i princip allt, och är friska som nötkärnor oavsett vad de stoppar i sig. En del lider av allergier och intoleranser och kan knappast äta någonting utan att bli sjuka. En del är extra känsliga och har svårt att tåla viss mat - med magknip, uppkördhet och annat elände som följd - utan att för den skull vara allergiska. Det viktiga är väl att försöka känna efter och komma underfund med vad just JAG mår bra av och att pröva mig fram till något som fungerar för just MIG - utan att haka upp mig på olika trender.
Om du har riktigt stora besvär med din mage tycker jag du ska be att få en remiss till dietist. Jag har förstått att många dietister har fått utbildning i FODMAP och kan ge bra vägledning. Dietisten Sofia Antonsson som introducerat FODMAP i Sverige och som står bakom IBSfri, arbetar bl a med att utbilda andra dietister inom metoden. Om du har mindre besvär, men ändå känner av din mage tycker jag du kan testa själv och se om du märker någon skillnad. Här är en kort översikt över det som är lämpligt att äta. Det finns även en app som du kan ladda ned, IBSfri, där du kan få handfast hjälp på vägen mot en friskare och gladare mage. Sofia Antonsson har också skrivit en kokbok som är alldeles färsk, och där recepten är helt FODMAP-anpassade. Jag är alldeles övertygad om att det snart kommer efterföljare och att det snart kommer att ligga massor med FODMAP-kokböcker på bokhandelsdiskarna. Och det är väl bra om det är seriöst och syftet är att underlätta för människor. Tyvärr tycker jag att en del kokboksförfattare mest verkar vädra i luften, känna efter vartåt vinden blåser, och snabbt som bara den haka på den nyaste trenden för att inte missa tåget!
Jag har inte läst Sofia Antonssons bok, så jag kan inte uttala mig om recepten i den. Däremot inser jag att många av mina recept är väldigt FODMAP-vänliga medan andra helt går bort. En del av mina recept går också lätt att modifiera genom att till exempel utesluta vitlök som jag pytsar i det mesta. Så jag kommer även fortsättningsvis dela med mig i bloggen av den mat jag lagar här hemma och som jag mår bra av - en mix av allt möjligt med andra ord - varvat med reflektioner, tips och information av olika slag. Jag hoppas att det ska kunna inspirera en del av er också. Sofias app kostar 22 kronor och verkar vara ett bra hjälpmedel. Den har tydliga listor på vilka varor och livsmedel det är fritt fram att äta, vilka som är no-no, och vilka man kan äta begränsade mängder av.
Ta nu hand om er allihop och ha ett riktigt härligt veckoslut!
Det här var helt nytt för mig, tack att du delar med dig. Ha en fin fortsatt lördag!
SvaraRaderaDet är nog nytt för många. Det verkar vara mer fokus på alla dessa olika fastedieter. Ha en fortsatt fin helg du också Katarina!
RaderaNyheter för mig också! Har en bråkig mage och ska göra gastroskopi på torsdag - blä! Tror dock inte att fodmap är något för mig. Jag verkar tåla allt vad kål och lök mm som brukar vara svårsmält. Det är stärkelse som ställer till det för mig.
SvaraRaderaSå ledsamt att du har det så besvärligt med magen Anna! Inte kul med gastroskopi förstås, men det går säkert bra. Jag ska hålla tummarna för dig! Framförallt hoppas jag det ska bli klarlagt vad dina bekymmer beror på så att du förhålla dig till det. Lycka till! Allt gott!
Radera