Den här tårtan är en vidareutveckling av den hjortronpannacotta jag bjöd på häromsistens. Den blev så uppskattad, att när jag sedan skulle ordna en liten fest för makens arbetskamrater i samband med att hans skulle sluta sitt jobb bestämde jag mig för att göra en pannacottatårta på liknande sätt. Inte alls dumt! Kan absolut rekommenderas! Snart är det ju påsk vetja. Varför inte bjuda på den här tårtan då? Med lite annan garnering kan tårtan bli hur påsksnofsig som helst!
Genom att blanda vanligt mandelmjöl med lite halvmixade oskalade mandlar blir botten lite "tuggigare" och knaprigare och matchar den söta och lena pannacottan/fromagen bättre.
Botten:
3 stora äggvitor från ekologiska ägg
1½ dl ljust rårörssocker
100 g hel oskalad mandel
50 g färdigt mandelmjöl
Pannacotta/Fromage:
4 dl grädde
1 dl hjortronsylt av bra kvalitet och med hög bärhalt
60 g vit choklad - jag använde Lindt
1 tsk passionsfruktspulver - kan uteslutas men ger en fräsch smak
2 gelatinblad
Topping:
2 dl hjortronsylt
1½ gelatinblad
Garnering: som du vill, men gärna färsk passionsfrukt, frysta tinade hjortron, chokladfigurer. Jag täckte tårtan runtom med Noblesseplattor av mörk choklad.
Mixa den hela mandeln lite halvgrovt.
Vispa äggvitorna till skum, och tillsätt sedan sockret lite i taget under fortsatt vispning till en fast massa och tills sockret löst sig.
Vänd ned den mixade mandeln och mandelmjölet och blanda väl.
Lägg i en bakpappersfodrad form med löstagbar kant. Smörj gärna bakpappret och kanterna på formen lite lätt. Släta till ytan.
Grädda längst ned i ugnen på 175 grader ca 18 minuter tills ytan är ljust brun och smeten stannat i mitten.
Låt botten svalna i sin form.
Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten minst 5 minuter.
Hacka chokladen. Passera hjortronsylten noga i en finmaskig sil. Knapra gärna i dig kärnorna som blir kvar! Hjortronkärnor innehåller massor med finfina fettsyror, som bl a används i hudvårdsåprodukter, så det är väl synd om de ska gå till spillo!
Koka upp grädden och lägg i chokladen. Rör tills det smälter. Häll i den passerade sylten och lägg i de urkramade gelatinbladen och bärpulvret. Vispa så allt smälter ihop. Låt svalna till rumstemperatur.
Häll pannacottasmeten över tårtbotten - fortfarande i sin form, täck över och låt stå kallt tills pannacottan stelnat.
Passera hjortronsylten till toppingen, koka upp, och rör ned blötlagt och urkramat gelatinblad så det smälter. Låt svalna och bred jämnt över tårtan. Ställ kallt över natt.
Lossa försiktigt när det blir dags att servera, lägg upp på fat och garnera efter tycke och smak.
Ja, ja, ja! Jag vill ha allt!
SvaraRaderaVilken fin och lyxig tårta. Ha en fin dag, kram!
SvaraRaderaOjojoj, så gott det låter. Måste testas snarast!
SvaraRaderaTack ska ni ha! Vad kul att ni blir sugna på tårtan!
SvaraRadera