Har du hört talas om ORAC-värde? Kanske, kanske inte. Det finns så mycket förkortningar av alla de slag att hålla reda på när det gäller kost, så man kan bli snurrig för mindre. ORAC står för Oxygen Radical Absorption Capacity och begreppet används ofta, så det kan vara bra att känna till vad det är.
ORAC-värdet betecknar hur mycket atioxidanter ett livsmedel - framförallt frukter och grönsaker - innehåller, ett "nyttighetsvärde" kanske man skulle kunna säga. Ju högre ORAC-värde, desto mer antioxidanter, och desto större förmåga att oskadliggöra de fria radikaler som förstör och bryter ned våra celler. Däremot visar det inte vilken typ av antioxidanter det handlar om, och inte heller om det är bara något enstaka ämne eller om det är en mängd olika samverkande antioxidanter, varför experter är lite oeniga om hur pass bra mätinstrument det egentligen är. ORAC mäts alltid på 100 g av varan, och man måste alltså även räkna in vikten. Kryddor har ofta ett högt värde, men 100 g krydda är ganska mycket, och man tar kanske bara några gram högst - jämfört med t ex 100 g blåbär som det inte är några svårigheter att få i sig.
Man kan alltså inte stirra sig blind på bara en produkt och ett värde, utan gärna se till att få i sig många olika frukter och grönsaker, med olika slags antioxidanter, då blir det en bra mix. Kakao t ex har högst ORAC-värde av allt, men det betyder inte att man ska sätta i sig obegränsat med choklad, som dessutom innehåller en massa kalorier. Då antar man nog formen av en chokladboll själv så småningom! Däremot kan du gott unna dig några rutor mörk choklad om dagen, till kaffet på maten kanske.
Den gamla tumregeln om att äta frukter och grönsaker med mycket färg håller fortfarande. Ju mer färg, desto mer antioxidanter av olika slag som vi alla behöver för att hålla oss friska och må bra.
Hur skulle då en bra "ORAC-dag" se ut? Tja, kanske så här:
Frukost: En härlig och innehållsrik fruktsallad + smörgås på grovt bröd + en kopp choklad (utan en massa socker men gärna med extra kryddor som kanel, ingefära och kardemumma).
Lunch: Broccolisoppa med lite extra vitlök i + smörgås på surdegsbröd med ost och extra grönt. Apelsin till efterrätt.Middag: Köttfärsfyllda paprikor i olika färger + sallad. För dig som är vegetarian i stället en gratäng med aubergine och zucchini. Några rutor mörk choklad till efterrätt.
Mellanmål: Frukt och bär av alla de slag. Kanske en energiboll om orken tryter.
Här följer några ORAC-värden som jag hämtat från Fredrik Paulún.
Mörk choklad 13 120
Mjölkchoklad 6 740
Blåbär 4 460
Granatäpple 3 307
Grönkål 1 770
Vitlök 1 662
Spenat 1 260
Hallon 1 220
Broccoli 890
Röd paprika 710
Potatis 300
Äpple 218
Morot 210
Tomat 195
Gurka 60
Vilka härliga bilder! Bra värden eller ej - jag vill ha allt på dina bilder! :)
SvaraRaderaNej men tänk, ORAC-värden har jag aldrig hört talas om, men det låter ju riktigt förnuftigt (det kanske jag bara säger för att jag inte skulle ha några problem med att äta efter det schemat du postade, det är ungefär hur min matkonsumtion brukar se ut) ;) HUUU för att äta 100 gram krydda i en sittning, det vore riktigt trist det! Men gärna chokladen - JÖSSES vad högt värdet var på den mörka! Det här var skönt att läsa efter en artikel min pappa (LCHFanhängaren) gav mig häromdagen som förespråkade MINDRE frukt och grönt - högst ett halvt kilo i veckan sammanlagt (alltså grönt också!!) - och INGA fibrer! Alltså - kan det verkligen ligga någon som helst sanning bakom ett sådant påstående?`
SvaraRaderaTack, Tina! Ögonens makt är stor, så det är väl härligt om jag kan inspirera till färgrikt kosthåll genom bilderna.
SvaraRaderaNej, Alexandra, jag tycker det låter helt befängt!!! "Vanlig" LCHF-diet är ju begränsande nog, men då får man ju åtminstone äta obegränsat med färgrika ovanjordgrönsaker och får i sig antioxidanter den vägen. Minskar man till ½ kg/vecka blir det ju bara kött, fisk, ägg och mejeriprodukter kvar. Nej, jag tror inte det kan vara nyttigt, jag tror mer på den vanliga rekommendationen med minst ½ kg frukt och grönt DAGLIGEN! Då får man i sig både vitaminer, mineraler, spårämnen, enzymer, flavonoider, fibrer m m. Men varje vuxen människa har ju ett fritt val när det gäller kosthållning - och får också leva med dess konsekvenser. Det är möjligt att den diet du nämner gör att man går ned i vikt, men resten då? Nej fortsätt du med din färgsprakande och nyttiga vegetariska mat! Jag är övertygad om att det är sundare i långa loppet.