måndag 9 januari 2012

Vitaminspäckad dundersoppa med grönkål, broccoli och nässlor - för Hulkar och alla andraFrisk lantluft, stärkande promenader, vitaminer och nyttig mat tycks vara rena, rama hälsofaran! Åtminstone att döma efter hur maken och jag har mått halva november och större delen av december. Inte många helt friska dagar där inte!! En av döttrarna förespråkar mer chips och godis, och mindre nyttigheter! Vad ska man tro om det? Nja, jag är inte övertygad. Jag säger som det där med chokladen ni vet! Man vet aldrig hur det hade varit om vi inte hade ätit så nyttigt som vi gjort. Då hade det kanske varit ännu värre.

Här krävs i alla fall kraftfulla åtgärder för att komma på banan igen! Veckans vegorecept får därför bli en illande grön, vitaminspäckad soppa, värdig Hulken själv. Jag har inga förhoppningar om att kunna lyfta skrot eller bilar med bara mina händer när jag ätit soppan, men lite starkare hoppas jag få bli.

Nässelpulvret har jag köpt i en hälsokostaffär, men jag har också sett den i flera nätbutiker, bl a hos Immun och Råvarubutiken. Just det här pulvret är av märket Biofood.

Jag tycker om att ha min soppa i djupa skålar, och kunna dricka den. Vill du ha en lite tjockare soppa kan du reda den till önskad konsistens.


250 g färsk broccoli
150 g färsk grönkål
3 stora vitlöksklyftor
1 liter vatten
3 "tärningar" grönsaksbuljong, Fond du Chef
1 tsk Dijonsenap - ska bara anas, men kan också uteslutas helt
1 msk nässelpulver
3 dl valfri grädde, vanlig eller någon alternativ sort - jag tog laktosfri vispgrädde och matgrädde 50/50
ev redning

Dela broccolin i mindre bitar och grovstrimla grönkålen. Skala vitlöksklyftorna.
Lägg i en kastrull tillsammans med vatten, senap och buljongtärningar, koka upp, och låt småkoka mjukt under lock, 8 - 10 minuter.
Tillsätt nässelpulver och grädde, och mixa soppan helt slät med stavmixer.


4 kommentarer:

 1. Vad smart att ha nässelpulvret i soppa! Jag har faktiskt inte tänkt så långt utan stoppar det i smoothies som jag sen tycker är sådär halvgoda. Men jag kan tänka att smaken passar bättre i soppa och mat i allmänhet.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Blev precis ny "följare" av din blogg!
  Surfade runt lite, hittade din och upptäckte att du hade bra vegorecept. Som veggare, letar man med ljus och lykta efter roliga recept.
  Och det hittade jag hos dig!
  Allt gott/Marie

  SvaraRadera
 3. Oh, så spännande med ett recept som innehåller nässelpulver, de har jag aldrig använt mig av! Hoppas ni håller er på det här piggare spåret nu (jag tror ni gör rätt i att vara skeptiska mot mer chipsrådet), du har varit sjuk mycket längre än vad som är hälsosamt! ;)

  SvaraRadera
 4. Vad roligt, Marie att du hitttade till min blogg, och så glad jag blev över att du vill fortsätta följa bloggen! Hoppas att jag ska kunna inspirera dig, även om jag inte lagar enbart vegetariskt. Försöker dock ofta ge alternativ när jag lagar annat. Mina soppor är också ofta helt vegetariska.

  Anna och Alexandra, ja nässelpulver i soppa är rätt fiffigt. Spär på med det nyttiga utan att ge alltför utpräglad smak. Och jag lovar att jag inte ska falla för chipsdieten, Alexandra!

  SvaraRadera