söndag 8 januari 2012

Pasta med grönsaker, räkor och smakrik sås på äggula, parmesan och timjan



Riktigt god blev denna pastarätt, som jag gjorde när dottern och lilla I kom på lunchbesök. Jag hade äggulor över efter att ha gjort fröiga kex (recept kommer senare), så det passade bra att knåpa ihop en god sås av dem till pastan. Jag hade tänkt mig broccoli i pastan, men det hade jag ingen kvar, så det fick bli blandade frysta grönsaker i stället, och det gick bra det också, även om jag nog föredrar broccoli.

Jag använde glutenfri fusilli av majs, men det går bra med vilken sorts pasta som helst. Vilken sorts räkor du använder är en smak- och kostnadsfråga, färska, frysta tinade, eller inlagda.

I stället för vanlig crème fraiche kan du använda sour supreme av soja om du är mjölkallergiker. Hoppa då också över osten, och krydda i stället lite extra med något du tycker om.

Du vet väl om att äggula är en bra D-vitaminkälla? D-vitamin är något som vi behöver extra av nu på vintern, när solen knappt orkar upp ur sänghalmen, för just solsken är det absolut bästa sättet att få i sig det nödvändiga D-vitaminet. Har du inte möjlighet att åka på solsemester på vintern så gäller det att pytsa i sig på annat sätt. Förutom äggula är fet fisk och kantareller bra D-vitaminkällor.


4 portioner pasta
400 g frysta broccolibuketter eller blandade frysta grönsaker - färska grönsaker går givetvis också bra
250 - 300 g skalade räkor

1 vitlöksklyfta
2 äggulor
1 tsk Dijonsenap
1 liten burk crème fraiche
50 g färskriven parmesan
½ kruka timjan
ev lite salt och svartpeppar

Till servering: ytterligare riven parmesan

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, och låt broccolin eller de andra grönsakerna koka med de sista 4 - 5 minuterna.
Häll av vattnet.
Mixa under tiden ihop alla ingredienser till såsen, och smaka av den. Om du inte tycker om att ha råa äggulor i såsen, kan du ge den ett mycket hastigt uppkok.
Ringla över den nykokta, varma pastan, och toppa med räkorna. Strö över lite mer riven parmesan, och garnera gärna med färsk timjan.










2 kommentarer:

  1. En ny favorit, sååå gott! Tack för lunchen! Puss

    SvaraRadera
  2. Tack själv! Sååå roligt att du gillade den!

    SvaraRadera