söndag 15 januari 2012

Kryddig kycklinggryta med kokosmjölk, champinjoner, broccoli och paprika




Vi äter en hel del kyckling här i huset, vilket kanske märks på recepten. Det kan inte hjälpas, det får bli ett kycklingrecept till! Kyckling går att variera så otroligt mycket, och köper man dessutom fin, svensk kyckling så är det i mitt tycke ett bra köttval.

Den här kycklingrätten är faktiskt lättlagad, trots att ingredienslistan kanske verkar lite lång. Det senare beror på alla kryddor, som tillsammans blir en härlig kryddblandning, och som ger kycklinggrytan en spännande smak. Vi åt fluffigt kokt quinoa till, men det passar också med ris, eller kanske couscous eller bulgur för den som tål det. 

Grytan är både helt gluten- och mjölkfri, och passar därför de flesta. Vi tyckte den var väldigt god! Hoppas den också faller dig i smaken!

Jag har inte testat med quorn, men föreställer mig att vegetarianer kan byta ut kycklingfilén mot quornfiléer och i övrigt följa receptet.

600 g kycklingfilé - jag tog majskycklingbröst
250 g färska champinjoner
200 g broccolibuketter
1 stor gul paprika
1 stor orange paprika
1 tsk ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk mild paprika
½ tsk mald koriander
½ tsk mald spiskummin
2 krm vitlökspulver
2 krm chilipulver
1 burk kokosgrädde, 400 ml
salt
olja/smör/ghi till stekning
(ev ljus maizenaredning)

Strimla kycklingfilén.
Skiva champinjonerna, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar, och ansa och skölj broccolin.
Blanda ihop alla kryddorna i en skål.
Fräs champinjonerna för sig i smör, olja eller ghi, och ställ åt sidan så länge.
Hetta upp olja, smör eller ghi i en vid panna, typ traktörpanna, och häll i kryddblandningen. Fräs under omrörning någon minut, så att aromerna utvecklas.
Lägg i kycklingen, och fräs under omrörning så att kycklingbitarna blir brynta runtom.
Häll på kokosgrädden, kvarna över salt, och låt småsjuda under lock ca 8 minuter.
Lägg i grönsakerna, inklusive champinjonerna, låt allt koka upp, och sjud sedan ytterligare ca 7 - 8 minuter eller tills grönsakerna blir så mjuka som du vill ha dem.
Smaka av, och salta ev ytterligare.
Red ev av grytan om du önskar en simmigare sås.







Bilderna gör tyvärr inte rättvisa åt kycklinggrytan, den är betydligt godare än den ser ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar