tisdag 10 januari 2012

Dagens frukosttips - banan och blåbärsgröt på hirsmannagryn



Det här nya året har jag inlett med att försöka göra frukostarna ännu mer nyttiga och vitaminspäckade än annars för att stärka det skraltiga immunförsvaret som fått sig en rejäl törn i november och december. Infektionerna har avlöst varandra, och maken och jag har gått omkring och hostat och väsnats som om vi var på sanatorium. Den planerade julledigheten -  när vi skulle umgås med familjen, träffa vänner, gå på bio, stöka här hemma med sånt som ligger efter, och göra diverse utflykter -  har i stället reducerats till ett stilla lufsande härhemma, lite TV-tittande, lite bloggande och en och annan bok. Jaja, det kunde vara värre!

Nu är det i alla fall antioxidantboostning som gäller! Frukost igår blev glutenfri hirsmannagrynsgröt med blåbärspulver och bananpulver plus macka på favoritbrödet just nu, med kravskinka, sallad, gurka och avocado.
Kaffe. Joodå, enligt senaste rönen är kaffe faktiskt väldigt nyttigt, med en massa antioxidanter, och minskar risken för både altzheimer och annat otäckstyg. Tänk vad det kan ändra sig! För inte så länge sedan betraktades det som rena giftet, men nu dricker jag mitt morgonkaffe med väldigt gott samvete!

Så här gör du gröten för en person.

1 3/4 dl färsk sojamjölk - eller annan valfri mjölk
några korn salt
2 msk hirsmannagryn
½ msk blåbärspulver
½ msk bananpulver
1 msk kallpressad kokosolja

Gnid in lite kokosolja i boten på kastrullen - gör att gröten inte fastnar lika lätt.
Koka upp mjölken med saltet och vispa ned hirsmannagrynen.
Sänk till lägsta värme, och småkoka under lock 10 minuter.
Vispa ned bär/fruktpulvren och kokosolja, och servera gröten med färsk sojamjölk - eller den mjölk du valt.






4 kommentarer:

  1. Ser smarrigt ut! Ska nog ta och testa det där bananpulvret, såg att det fanns att beställa på Immun :) Har ju tillfälligt (hoppas jag) kaffeförbud för tillfället, men jag är som du helt övertygad om att det är nyttigt som attan!

    SvaraRadera
  2. Mannagryn låter gott, skulle vara gott men inte bra för oss så klart. Var hittar du hirsmannagryn? Har du något företagsnamn så att jag kan be min affär tar hem det.
    Kersti

    SvaraRadera
  3. yum, yum, yum! Hur smakar hirsmannagryn? Är det i närheten av vanliga mannagryn? Låter spännande i alla fall :D

    SvaraRadera
  4. Jag gillar verkligen hirsmannagrynen, och tycker att de smakar väldigt snarlikt vanliga mannagryn - i alla fall som jag kommer ihåg det. Gröten blir len och slät och med god smak. Använder det också i min goda äpplekaka som brukar göra succée(http://kjerstismatochprat.blogspot.com/2011/09/kjerstis-goda-appelkaka-gluten-och.html). Märket heter Zwicky, och importör är Nyform i Sverige AB (tel: 08-570 360 50). Jag har köpt det i en vanlig Life hälsokostbutik. Du ser det på en av bilderna, Kersti.

    SvaraRadera