fredag 13 januari 2012

Glutenfria myslibullar med chiamjöl, rårismjöl och bovetemjöl



Den senaste tiden har jag mest bakat mitt favoritformbröd eftersom jag blev så otroligt nöjd med det. Det är saftigt, hållbart, och går lätt att skära i tunna skivor utan att det smular. Men jag kan ju inte helt snöa in på det, så jag bestämde mig för att göra myslibullar av det som var kvar av myslin jag gjorde i höstas. Du kan använda den mysli du har hemma. Den övriga mjölmängden kan kanske variera lite beroende på vilken mysli du har, men du får testa dig fram helt enkelt. Mina bullar är naturligt glutenfria och även helt mjölkfria. Om du enbart använder vatten som degspad behöver du tillsätta något syrligt för att hjälpa bikarbonaten på traven, lite citronsaft eller vit vinäger t ex. Så här gjorde jag mina bullar. De blev inte så tokiga faktiskt.
Dag I:
2 dl mysli
3 dl äppelmust - en aning ljummet

Dag II:
100 g färsk jäst - 2 paket
2 dl ljummet vatten
1/4 dl rapsolja
1/4 dl flytande honung
1 msk nyponmjöl eller nyponskalmjöl
½ dl chiamjöl
3 dl rårismjöl
3 - 4 dl bovetemjöl
2 msk malda psylliumfrön - detsamma som fiberhusk
½ msk salt
½ msk bikarbonat

Blanda mysli och must, täck över, och låt stå och svälla över natten.
Dag två smular du jästen i degbunken, ljummar vattnet, och löser jästen i vattnet.
Tillsätt mysliblandningen, olja, honung, nyponmjöl, chiamjöl, och kör igång maskinen på lågt varvtal.
Blanda rårismjölet med 3 deciliter av bovetemjölet, psyllium, bikarbonat och salt, och tillsätt det lite i taget medan maskinen är igång. Tillsätt ev lite mer av bovetemjölet.
Klicka ut 12 - 15 stora bullar på bakpapprad plåt - det gör inget om de blir lite ojämna det ser bara rustikt ut -  och låt jäsa övertäckta ca 60 minuter. Pensla ev med lite vatten och strö över något slags frön om du vill det.
Grädda strax nedanför mitten i ca 220 graders ugnsvärme ca 10 - 12 minuter. Låt kallna på galler under bakdukar. Frys in och ta fram det som går åt vartefter, för som allt glutenfritt bröd är detta allra godast färskt och nygjort.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar