Här kommer lite grekinspiration i form av köttfärsfyllda paprikor med oreganodoftande getostkräm.
Oreganon , som doftar och smakar helt fantastiskt köpte jag i Botaniska trädgården på Kreta. Oreganon sägs vara den allra nyttigaste av örtkryddorna, och användes av de gamla grekerna som medicin till i stort sett alla krämpor. Det må vara hur det vill med det, gott är det i alla fall.
Jag tycker om när paprikorna är riktigt mjuka och genomgräddade, men om du föredrar dem hårdare så är det bara att förkorta tiden i ugnen.
Vegetarianer byter ut köttfärsen mot sojafärs eller quornfärs, och följer i övrigt receptet.
Ofta klarar mjölkallergiker av att äta get- eller fårost, men det vet du säkert bäst själv hur det är för just dig. Om du inte tål getosten hoppar du helt enkelt över den. Om du tål soja kan du ersätta med lite kryddad sojacrème fraiche.
Ofta klarar mjölkallergiker av att äta get- eller fårost, men det vet du säkert bäst själv hur det är för just dig. Om du inte tål getosten hoppar du helt enkelt över den. Om du tål soja kan du ersätta med lite kryddad sojacrème fraiche.
4 stora paprikor - gärna i olika färger
500 g lammfärs eller nötfärs
½ medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk skalade, hela tomater
½ dl tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
salt, svartpeppar
olivolja till stekning
150 g getost
2 msk olivolja
2 tsk torkad oregano
Dela paprikorna och kärna ur dem. Skär av en liten bit i botten så att de kan stå stadigt, men kasta inte bort den, utan lägg den i paprikahalvan. Droppa lite olivolja i paprikorna, och ställ i en ugnsfast form. Baka i ugnen på 200 grader, ca 25 minuter.
Finhacka lök/vitlök, och fräs den glansig i olivolja. Tillsätt färsen, och fräs den smulig på ganska hög värme.
Tillsätt tomaterna, tomatpurén, kryddor, salt och peppar, och låt puttra ca en halvtimme, de sista 10 minuterna utan lock så att det inte blir för "såsigt".
Mosa getosten med olja och oregano.
Fördela köttfärsen i paprikahalvorna, och fördela också getostkrämen ovanpå.
Höj värmen till 225 grader, och gratinera till fin färg 10 - 15 minuter.
Servera med ruccolasallad, och ev tzatziki.
Favoriträtt från 80-talet! Tack för att du påminner mig.
SvaraRaderaDottern som fick smaka anrättningen intygar att det smakade ljuvligt! Puss
SvaraRadera