måndag 5 december 2011

Pannkakor med gräddkokt grönkål, ädelost och blandade nötter - gluten och laktosfria


Måndag igen och dags för veckans vegetariska recept. Den här gången får det bli goda pannkakor med fyllning av gräddkokt grönkål, ädelost och nötter. Jag kallar dem inte crepes, för crepes brukar vara tunnare, och de här pannkakorna är mer matiga och lite tjockare.

Grönkål äter vi ju mest i juletid, vilket egentligen är alldeles på tok, för den är både supergod och supernyttig, och kan användas till allt möjligt. Jag måste själv definitivt skärpa mig på den punkten. I sommar ska det bjudas på grönkålssoppa!

Om du redan har ett eget recept på pannkakor/crepes som du tycker är bra, så använd det. Du kan också använda det här receptet. Kryddblandningen som jag använde kan bytas mot någon annan kryddblandning som du tycker om, och Auran som jag använde kan också bytas mot någon annan grönmögelost om du inte har bekymmer med laktosintolerans.


1½ dl Jyttemjöl Fibra Teff - grön påse - innehåller råris, bovete, majs, sockerrör, teff och husk
½ msk fibehusk
2 krm salt
3 ägg
4 dl laktosfri mellanmjölk
2 dl laktosfri filmjölk/yoghurt

250 g färsk grönkål
2 dl laktosfri grädde
2 msk Kunglig salladskrydda
50 g grönmögelost - Aura
ca 1 dl blandade nötter/frön - jag tog cashewnötter, solroskärnor och pumpafrön

Blanda mjöl, husk och salt i en skål. Tillsätt hälften av mjölk/filmjölk, äggen, och resten av mjölk/filmjölken. Vispa till en klumpfri smet, och låt stå och svälla i rumstemperatur en halvtimme. Smeten blir ganska tjock och lite seg i konsistensen.
Skölj grönkålen, och ta bort de grövsta stjälkarna. Grovhacka den.
Koka upp grädden med kryddan, och lägg i grönkålen. Låt småkoka under lock tills grönkålen mjuknat och nästan all grädde kokat in, ca 10 - 12 minuter.
Stek pannkakorna i rikligt med matfett, i en väl upphettad stek- eller crepespanna., men bara på ena sidan. Låt pannkakan glida över på ett fat när smeten stannat ordentligt, lägg på grönkålsröra på ena halvan, och vik den andra halvan över.
Lägg i en smord, eldfast form.
Smula över osten, och strö över nötter och frön.
Gratinera i 225 graders ugnsvärme tills osten börjar smälta och nötterna är rostade, ca 10 - 15 minuter.










5 kommentarer:

  1. Åh, det där ser riktigt smarrigt ut!

    SvaraRadera
  2. Mums, så spännande det lät!

    SvaraRadera
  3. Hej
    Fina bilder!
    Om du är intresserad av andra fina matbilder så kolla in http://www.flipfood.se

    Mvh
    Mats

    SvaraRadera
  4. Vet du, jag har sett så många goda recept med grönkål runt om i bloggvärlden nu, men fortfarande inte tagit tag i mig själv och smakat! Fy på mig, det måste jag göra på en gång :D Ser väldigt gott ut <3

    SvaraRadera
  5. Tack, tack! Grönkål är absolut underskattat, det måste bli ändring på!

    SvaraRadera