fredag 23 december 2011

Laktosfri chokladkolatryffel med rörsocker, agavesirap, gojibär och pistaschnötter



Först ett jättestort tack för alla snälla komentarer och grattishälsningar igår, när jag kom över 100.000 besökare! Jätteroligt att så många vill vara med i utlottningen av presentpaketen som jag plockat ihop! Jag håller tummarna för er och önskar att jag kunde skicka paket till er allihop!

Bloggosfären har den senaste tiden fullständigt översvämmats av godisrecept av alla de slag, tryfflar, fudge, kola och knäck, så egentligen borde jag väl inte spä på godisberget ytterligare. Men jag tyckte att de här tryfflarna blev så himla goda så jag kan inte låta bli. Riktigt mörk eko-choklad, agavesirap, rörsocker och gojibär gör dem i alla fall lite nyttigare än vanligt godis. Jag försöker i alla fall intala mig det! Njuter gör jag i alla fall omåttligt när jag sätter tänderna i en tryffel, det hårda ytterhöljet krasar, och det krämiga innandömet med syrliga gojibär och knastriga pistaschnötter uppenbarar sig i all sin ljuvlighet!

Just de här tryfflarna har jag inte prövat att göra helt mjölkfria, men jag tänker mig att det borde gå utmärkt med någon alternativgrädde och mjölkfritt margarin.

Vill du inte hålla på och "pickla" med att doppa tryfflarna i choklad, kan du i stället rulla dem i kakao eller hackade pistaschnötter.


2½ dl laktosfri vispgrädde
1 dl ljust rörsocker
3/4 dl ljus agavesirap
100 g laktosfritt smör
1 msk glukossirap
½ dl gojibär
30 g naturella pistaschnötter
200 g mörk, 70%-ig choklad

200 g mörk, 70%-ig choklad att doppa tryfflarna i
ev dekoration: strössel, finhackade nötter eller något annat du gillar

Blanda grädde, socker, sirap, smör och glukos i en vid kastrull.
Koka upp och bubbelkoka på medelvärme ca 20 minuter, eller till ca 110 grader.
Bryt ned chokladen och rör så det smälter.
Slå kokande vatten över gojibären och låt stå några minuter så de mjuknar. Häll av vattnet.
Grovhacka pistaschnötterna.
Rör ned gojibären och nötterna i tryffelsmeten, och låt svalna. Ställ i kylskåp att stelna.
Rulla kulor av smeten (går lättare om du smörjer händerna lätt med lite kokosolja). Ställ in i kylskåpet igen att bli riktigt kalla.
Smält chokladen i vattenbad, och doppa kulorna i chokladen. Strö på ev dekoration innan chokladen hinner stelna till. Ställ att stelna på ett bakplåtspapper, och ställ gärna tryfflarna i små formar av något slag. Förvara dem svalt.













5 kommentarer:

  1. Åh, ser alldeles fantastiskt gott ut! :)Får bli till nästa år, nu finns det inget förvaringsutrymme kvar här! ;)

    SvaraRadera
  2. Grattis till över 100tusen besök. Fina goda recept med fina bilder. Jag som är din novis vid din spis önskar vara med i din utlottning.

    SvaraRadera
  3. Och grattis till din placering i matbloggstoppen!!!!

    SvaraRadera
  4. Och Tess också förstås! Håller med om att det blir lite trångt i kylskåp och skafferi så här i juletid!

    SvaraRadera