söndag 18 december 2011

Himmelsk saffransparfait med mandelbiskvier och varma bär - ca 10 personer





Den här efterrätten gjorde jag till ett julkalas för något år sedan, och den försatte mina förtjusande svärsöner i trance och något som mest kan liknas vid glasskoma. De var knappast talbara på flera timmar! Den är så god att det faktiskt är lätt hänt att man äter för mycket. Servera den med valfria bär, gärna varma. Hallon, björnbär, jordgubbar, blåbär eller hjortron passar lika bra. Är ni inte så många kan receptet självklart halveras och frysas i en mindre form. Mjölkallergiker använder havre - soja- mandel - risgrädde i stället.

Äggvitorna som blir över kan du frysa, gärna fyra och fyra i två mindre burkar, och göra ex vis en Pavlovatårta av. I det länkade receptet gör jag en äggkräm av gulorna, men Pavlovabotten kan fyllas med bara vispad grädde och frukt om man bara vill använda vitorna.

Det går bra att utesluta saffran om man inte gillar den smaken. Naturell och med färska jordgubbar - kanske likörmarinerade -  är det en riktigt läcker sommardessert!

1 l grädde – valfri sort - jag tog hälften laktosfri vispgrädde och hälften laktosfri matgrädde
1 vaniljstång
½ dl ljust rörsocker - eller vanligt socker
ett pkt saffran, 0,5 g

8 äggulor
½ dl ljust rörsocker - eller vanligt socker
½ påse mandelbiskvier

Koka upp grädden med en snittad, urskrapad vaniljstång och sockret. Låt sjuda 5 minuter. Ta av från plattan och låt dra en halvtimme. Vispa ned resterande socker, saffran och äggulor. Sjud på svag värme, under oavbruten vispning, tills krämen tjocknar. Vispa krämen kall. (Ställ kastrullen i en bunke med kallt vatten så går det fortare). Blanda ned grovt krossade biskvier, och häll upp i en avlång 1,5 l form. Jag la i ett bakpapper också, så att det skulle gå lättare att lyfta glassen ur formen. Ställ i kylskåp att bli riktigt kall, och frys sedan in formen väl förpackad.
Ta fram formen i rumstemperatur i god tid, minst en halvtimme, och skiva upp glassen. Servera med valfria bär, varma eller kalla.















7 kommentarer:

  1. Verkar ju supergott det här. Glasskoma låter som en rätt trevlig åkomma, hihi.

    SvaraRadera
  2. Åh vad ljuvligt gott! :)
    Och tack du, jag hoppas du har en alldeles underbar fjärde advent också! :) Njut njut!

    SvaraRadera
  3. Så fint upplagt:) Perfekt recept för mig som har massor av saffran över!

    SvaraRadera
  4. Även döttrarna är sålda på denna! Såååå gott!!!

    SvaraRadera
  5. Tack allihop! Hoppas verkligen att fler vågar sig på den, för den är faktiskt supergod! Tänk bara på att ta fram den i god tid så den hinner bli lagom krämig och inte stenhård. Jag har skrivit minst en halvtimme i receptet, det ska kanske snarare vara nästan en timme.

    SvaraRadera
  6. Detta är utan någon som helst konkurrens den godaste glassen jag någonsin ätit! Tack kära svärmor för att du i lördags gav mig den där omtalade biljetten till mathimlen igen, även om det bara är för några minuter. Helt fantastiska smaker! Kram Kram!

    SvaraRadera
  7. Härligt Robert! Jag är så glad över att du uppskattar mina matförsök!

    SvaraRadera