fredag 9 december 2011

Glutenfri fruktkaka med cognacsdränkta körsbär och russin, apelsinskal, mandel och pistaschnötter. Mjölkfri vid behov.



Hualiga vad det har blåst och stormat i natt! Trodde nästan att taket skulle flyga iväg! Nu har det tack och lov stillnat, men himlen är mulen och grå. Inte minsta lilla solstråle orkar leta sig fram. Tänk vad fort allt kan ändras!

Riktigt, riktigt maffig och god blev den här glutenfria fruktkakan som jag lyckades åstadkomma igår! En riktig julkaka, fullproppad med godsaker.
Jag lät körsbären och russinen dra i lite päroncognac över natten, och blandade sedan med ytterligare frukt och nötter. Det här blir nog lätt en favorit, god till både kaffe och te.

Jag föreställer mig att fruktkakan går att göra på vanligt vetemjöl också och då utan fiberhusk, men det har jag inte prövat.

Cognacen gör fruktkakan mer hållbar - den klarar minst två veckor i kylen -  och alkoholen förångas i ugnen, men om du ändå inte vill använda alkohol kan du ersätta cognacen med pressad apelsin, som också ger god smak. Hos Tant Gröns Skafferi hittade jag ekologiska, syltade apelsinskal, men det går naturligtvis bra med vanliga också.

En stor fruktkaka som räcker till många blev det av den här satsen.

200 g mjukt smör, laktosfritt eller vanligt - alternativt mjölkfritt margarin
2½ dl rårörsocker
4 ägg
1 dl päroncognac, Xanté - alternativt pressad apelsin
100 g sura körsbär
50 g gula russin
50 g sultanrussin
100 g syltade apelsinskal
50 g skållad, skalad mandel
50 g naturella pistaschnötter
3 dl ljust bovetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
2 tsk fiberhusk

Lägg körsbär och russin i blöt i cognac några timmar eller över natten.
Ta fram smör och ägg i god tid så de blir rumstempererade.
Vispa/rör smör och socker ljust och fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa kraftigt emellan.
Tillsätt de blötlgda bären och mandel/nötter, och rör om.
Blanda bovetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och husk, och lägg i apelsinskalen och blanda om (de har en tendens att klumpa ihop sig om man tillsätter dem direkt).
Låt smeten stå och svälla 10 minuter, och rör om igen.
Lägg i en mycket väl smord, bröad form på ca 1½ liter, avlång eller rund. Lägg gärna ett smort smörpapper i botten också för att vara säker på att kakan lossnar.
Grädda i 150 graders ugnsvärme 1½ timme. Känn med provsticka att kakan är klar, grädda annars lite till. Om den skulle bli för mörk på ytan kan du lägga ett bakplåtspapper över.
Låt vila några minuter och stjälp sedan upp kakan och låt den svalna under  formen. Låt kakan stå till sig en dag innan du skär i den. Förvara i kylskåpet. Avnjutes i tunna skivor.












12 kommentarer:

  1. Jättegod kaka! Jag hade lite ont om bovetemjöl, så jag tog 1 dl bovete och 1 dl rismjöl och fyllde ut med mer frukt och nötter istället. Det funkade fint.
    Några körsbär hade jag inte heller. Var har du köpt de torkade körsbären?
    /Petter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Petter! Vad jätteglad jag blir över att du gillar min fruktkaka! Det går självfallet bra med rismjöl, man kan nästan alltid byta ut bovetemjöl mot rismjöl och vice versa. Torkade körsbär hittar man lite varstans. Just mina körsbär köpte jag på ekoaffären Tant Gröns Skafferi i Uppsala, men jag har också köpt på Life hälsokostbutik. Vet att Saltå Kvarn har dem i sitt sortiment, så butiker som brukar sälja deras produkter kan vara en idé. Tror bestämt att jag även sett torkade körsbär på ICA. Vill du köpa över nätet har bl a Bodystore dem i sitt sortiment. Lycka till, och hör gärna av dig igen! Ha en fortsatt trevlig adventstid!

      Radera
  2. Vad bra - då ska jag kolla där! Konstigt att jag helt har missat torkade körsbär trots att jag lite halvt om halvt har tittat efter dom på både ICA och Tant Grön.
    /Petter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får du göra, Petter! Visst är kakan jättegod! Jag gjorde den nu till jul, och den blev väldigt uppskattad. Hållbar dessutom. Höll sig nästan 10 dagar i kylskåpet. Ha det bra, och god fortsättning på det nya året!

      Radera
  3. Toppen kaka......den bästa sen jag med glutenfritt/ Tack /stina öhman

    SvaraRadera
    Svar
    1. Massor med tack för din kommentar Stina! Vad roligt att du uppskattade kakan. Jag tycker själv att den är en fullträff och gör den varje jul. Dessutom är den otroligt hållbar, i år hade det gått hela 14 dagar när den sista skivan åts upp. Må så gott och varmt välkommen tillbaka till bloggen!

      Radera
  4. Nu är jag på väg att baka den här kakan för tredje gången. Totalt sett blir det sex kakor, så du förstår att jag gillar den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad roligt Petter! Så glad jag blir. Varmt tack för att du hörde av dig. Jag gillar också kakan, men gör den oftast bara till jul. Dumt egentligen, för den kan ätas året om. Må så gott!

      Radera
  5. Hej, tänkte testa din goda kaka! Men vad händer med cognacen, hälls den ut bara ;)? Tänkte testa med mörk rom som jag råkar ha hemma..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Petra! Nej, det vore synd hälla ut den. Det mesta brukar sugas upp av frukten, men om det blir något kvar hälls alltihop ned i smeten. Rom går alldeles utmärkt att använda i stället för cognac. Lycka till!

      Radera
  6. Detta är nog femte året i rad som jag gör denna fruktkaka till min pappa som älskar fruktkaka, den blir mycket uppskattad. Jag brukar använda rom och låter frukten ligga och suga åt sig i ca 3 veckor, det blir mycket härlig smak 😊 Tack för ett toppen recept/Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh så glad jag blir! Jätteroligt att fruktkakan uppskattas. En riktigt god jul önskar jag både dig Åsa och din pappa!

      Radera