onsdag 13 april 2011

Timjankryddade vegobiffar med rotfrukter



Det känns som att det är läge för ett vegetariskt recept igen. De här vegobiffarna gjorde jag av de rotfrukter jag råkade ha hemma, och de blev goda.
Jag var helvegetarian under några år för ganska länge sedan - vegan t o m -  och äter fortfarande väldigt gärna vegetarisk mat, även om jag numera även äter kött och fisk. Det är f ö både hälsosamt och miljösmart att då och då byta ut kött och fisk mot vegetariskt. Det tycker jag även att de som är inbitna köttätare borde testa ibland. Gott är det ju också.
Den här satsen räcker till 3 - 4 personer, beroende på hunger och tillbehör. Obs att viktangivelsen gäller skalade rotfrukter.


300 g rotselleri
300 g palsternacka
300 g morötter
2 stora vitlöksklyftor
1 rödlök
ca 8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 ägg
1 dl quinoaflingor eller hirsflingor
2 tsk timjan
vitlökssalt, svartpeppar
olja, smör eller ghi till stekning

Skala rotfrukterna och skär i mindre bitar. Skala även lök och vitlök, och skär löken i klyftor.
Häll på vatten och tillsätt buljongtärningarna. Låt koka upp, och småkoka under lock till allt känns mjukt, ca 15 - 20 minuter.
Häll av vattnet, men spar det gärna till en soppa senare. Buljongen är smakrik.
Stör/mosa alltsammans, och tillsätt de lätt uppvispade äggen och quinoaflingor.
Krydda rejält med vitlökssalt, peppar och timjan, och smaka av smeten.
Hetta upp olja eller smör i en stekpanna, och  klicka ut smeten. Gör inte biffarna för stora, då kan det vara svårt att vända dem. Stek gyllenbruna på båda sidor, vänd dem försiktigt så de inte går sönder.
Servera med svampsås eller någon crème fraichebaserad sås, samt sallad.

Andra vegetariska biffar hittar du här och här.



3 kommentarer: