fredag 8 april 2011

Glutenfritt formbröd med aprikoser



Även som glutenintolerant vill man kunna variera med olika brödsorter. Jag har mina väl beprövade, som jag ständigt återvänder till, men exprimenterar också hejvilt när andan faller på. Visst händer det någon gång att somligt inte blir sådär jättebra, men det mesta brukar förunderligt nog bli ätbart, och t o m riktigt bra. Det här brödet ex vis kommer absolut att läggas till i kategorin favoriter. Det blev saftigt, mustigt och gott, med en fin smak av aprikoser. Det smakar lite syrligt, och man får en känsla av surdegsbröd. Passar bra till både frukost, mellanmål och kvällsfika. Brödet visade sig också vara ovanligt hållbart för att vara glutenfritt. Det höll sig saftigt i flera dagar.
Att brödet dessutom är nyttigt gör ju inte saken sämre. Aprikoser innehåller både mineraler och A-vitamin t ex, och nyponmjölet innehåller massor med C-vitamin. Solroskärnorna, pumpafröna och hampafröna tillför goda fettsyror, och Jyttemjölet som består av rårismjöl, bovetemjöl, majsmjöl och betfibrer är bra mycket hälsosammare än många av de färdiga mixer som finns i handeln.
Lättbakat är brödet också, eftersom det inte behöver knådas utan hälls direkt i formen. Däremot behöver det lång tid i ugnen. Första gången jag testbakade det tog jag ut det efter en timme, och då säckade det ihop en del. Det gick att äta i alla fall, men blev en aning kladdigt. Andra gången tog jag ut det efter 1 timme och 15 minuter, men det var fortfarande en liten degrand. Tredje gången gillt! Då gjorde jag enligt beskrivningen nedan, och då blev det perfekt. För säkerhets skull provbakade jag det en fjärde gång i går, och det blev lika bra, så nu tycker jag att även du ska våga prova!

100 g torkade aprikoser - helst osvavlade
5 dl vatten
50 g färsk jäst
½ dl avocadoolja, rapsolja eller sötmandelolja
2 msk flytande honung
2 msk nyponmjöl
2 msk linfrön
½ dl solroskärnor
½ dl pumpafrön
½ dl skalade hampafrön
400 g, d v s ca 6 dl Jyttemjöl original - blå påse
2 tsk fiberhusk
2 tsk salt

Lägg aprikoserna i blöt några timmar, eller helst över natten.
Mixa tillsammans med blötläggningsvattnet.
Värm massan till knappt fingervärme, och lös upp jästen i lite av den.
Blanda jästblandningen, aprikosmassan, olja och honung i degbunken, och kör igång maskinen.
Tillsätt nyponmjöl, linfrön, hampafrön och solroskärnor.
Blanda Jyttemjölet med fiberhusken och saltet, och tillsätt också det.
Arbeta degen väl, ca 10 minuter på lågt varvtal.
Obs att degen blir mycket kladdig, och inte är knådbar.
Häll upp degen i en mycket väl smord, 1,5 litersform, slå formen lätt mot underlaget så att smeten fördelas jämnt, och platta till lite lätt med mjölad hand.
Täck över med bakduk, och låt jäsa 60 minuter på varm, dragfri plats.
Grädda i 175 graders ugnsvärme, strax nedanför mitten, i 1½ timme. Ta försiktigt brödet ur formen, och ställ in det i ugnen igen, utan form, att grädda ytterligare 15 minuter.
Låt kallna på galler, väl inlindat i dubbla bakdukar. Skiva brödet när det kallnat helt, och frys in det som inte beräknas gå åt de närmaste dagarna.








7 kommentarer:

  1. Hittade din sida via Fru C. Åh så fin den är! Så härligt inspirerade!
    Nu blev jag jätteinspirerad att baka igen. Slutade nästan helt med det när jag slutade med gluten. Gjorde några misslyckade försök och tappade sugen.
    Så nu ska här bara hittas jyttemjöl. Såg att det fanns olika sorter på allergimat.com.

    SvaraRadera
  2. Hej Maria! Vad roligt att du hittat till mig, och att jag kunnat inspirera dig till att ta upp bakningen igen! Sånt gör mig verkligen glad. Jag brukar köpa mitt Jyttemjöl i en vanlig Coopbutik här i Uppsala - den blå originalförpackningen. Den bruna påsen innehåller teffmjöl, som jag också bakar på ibland. älkommen tillbaka, och lycka till med baket! Trevlig helg önskar jag dig!

    SvaraRadera
  3. Vi har flängt runt hela dagen på jakt efter hampafrön (och Jyttemjöl också för den delen, har varit tvugna att använda Lailas till baken nu i två veckor, underbart första dagen, torrt som en öken på fjärde dagen) och hittade inga. Det går väl lika bra att köra sesamfrön?

    SvaraRadera
  4. Hej anonym! Vad tråkigt att du inte hittade varken hampafrön eller Jyttemjöl. Jag vet ju inte var du bor, men jag köpte själv skalade hampafrön igår på Perias livs i Hötorgshallen (som f ö är en guldgruva när det gäller olika "alternativa" ingredienser). Oftast köper jag dem annars via nätet, hos Reidarssons (se adress i högerkolumnen på bloggen). Jyttemjöl brukar jag köpa i en vanlig Coopaffär här i Uppsala, men det går också att köpa på nätet annars.
    Håller med om att glutenfritt bröd oftast blir torrt väldigt fort. Därför brukar jag oftast skiva det, och frysa in. Tar fram det som går åt vartefter. Just det här brödet har dock hållit sig saftigt flera dagar.
    Hoppas verkligen att du hittar det du behöver. Sesamfrön går säkert att ta i st f hampafrön. Lycka till, och återkom gärna. Ha en fortsatt fin helg!

    SvaraRadera
  5. Troligtvis så tog jag 4 tsk salt istället för två för det är väääldigt salt brödet. Jag kommer inte ihåg att jag gjorde det men så måste det ha gått till. Får äta det med sylt helt enkelt.

    SvaraRadera
  6. Hej det blev ett mycket gott bröd. Det kommer jag att baka igen

    SvaraRadera
  7. Ajaj, anonym, så tokigt det kan bli! Hoppas du vågar testa igen, med rätt mängd salt den här gången.
    Vad roligt att det blev lyckat Ingbritt! Jag blir sååå glad när ni vågar testa och det faller väl ut. Ha en fortsatt bra helg båda två!

    SvaraRadera