fredag 15 april 2011

Fyllda tomater i ugn


Så här års brukar tomaterna inte vara särskilt fina och smakrika, men jag hade turen att hitta riktigt stora och fina kvisttomater som faktiskt luktade tomat, så jag tog chansen. Det visade sig att de faktiskt också smakade tomat. Men nog längtar jag tills vi kan köpa härligt röda, mogna svenska tomater. Jag ska också försöka mig på att odla egna. Förra årets skörd blev det inte så mycket med tyvärr, jag fick nog ihop max 20 stycken.

Tomat innehåller bl a ett ämne som heter lykopen, och som sägs skydda inifrån mot solens skadliga strålar. Det är alltså en god idé att äta mycket tomater nu innan sommaren - och förhoppningsvis solen - gör sitt intåg. Tomaterna ska dessutom helst vara tillagade och inte råa för att vi ska kunna tillgodogöra oss de nyttiga ämnena, till skillnad mot många andra grönsaker som gör sig bäst råa.
Testa gärna de här fyllda tomaterna, som är ett gott tillbehör till stekt eller grillad kyckling, en köttbit eller lax. Kan också ätas som helt vegetarisk rätt, men då behöver man nog beräkna två tomater per person.

4 stora, fina tomater
1 dl quinoa + 2 dl vatten + grönsakspulver eller buljongtärning
1½ dl färskriven parmesan eller pecorino
2 msk tomatpuré
1 tsk smulad, torkad timjan
1 tsk smulad, torkad basilika
vitlökssalt, svartpeppar

Skölj quinoan väl, och koka den i dubbla mängden vatten med tillsatt buljongpulver eller tärning. Det brukar ta 15 minuter, men kolla för säkerhets skull tillagningsanvisning på förpackningen.
Skär ett lock av tomaterna.
Gröp försiktigt ur allt inkråm, och låt det rinna av i sil.
Hacka eller mosa inkråmet.
Blanda ned inkråmet, tomatpurén och osten i quinoan, och krydda med örter, salt och peppar.
Smaka av blandningen, och krydda ev mer. Du kan också ersätta timjan/basilika med någon färdig, rolig kryddblandning.
Fyll tomaterna med blandningen, och lägg på locket.
Ugnsbaka i 200 graders ugnsvärme, ca 25 - 30 minuter. Servera genast, medan osten fortfarande är smält.





4 kommentarer:

  1. Det där såg gott ut måste prova, tack för tipset

    SvaraRadera
  2. Ja, det var inte alls så dumt! Enkelt också. Det viktiga är att man hittar fina, smakrika tomater. Ha en riktigt fin helg!

    SvaraRadera
  3. Goda! Vi gjorde dom som en enklare kvällsmat och hade omelett till.
    Istället för quinoa tog vi couscous,det går ju fortare :) Dessutom gjorde vi dem i halvor utan lock.
    Bra recept tycker jag, tack så mycket!
    MVH Emma

    SvaraRadera
  4. Tack, Emma! Vad roligt att du gillade tomaterna! Och det är ju det som är så bra med recept, man behöver inte följa dem till punkt och pricka, utan de kan fungera som inspiration, och så tar man det som passar en själv bäst i olika situationer, och ändrar lite hit och dit. Ha det så gott, och välkommen tillbaka!

    SvaraRadera