lördag 16 april 2011

Kycklingsallad med avocado, melon, fårost och lufttorkad skinka


Visst känns det att våren är på väg! Nog kan man fortfarande behöva värma sig med en mustig gryta emellanåt, men det känns också mer befogat med lite lättare mat, som den här kycklingsalladen t ex. De olika smakerna gifter sig bra tillsammans, med både sötma och sälta, och får även extra sting av en smakrik dressing med ägg, ansjovis och pecorino. Ett frasigt bröd och något gott att dricka därtill, och lördagskvällen är räddad!

Egentligen hade jag tänkt mig papaya i stället för melon i salladen, men jag hittade ingen som var tillräckligt fin och mogen, så det fick bli galiamelon som alternativ. Har du bättre tur än jag, så ta gärna papaya. Är det i övrigt något som du inte tål eller tycker om så byt bara ut det mot något annat. Vegetarianer kan ta quornfilé i stället för kyckling, och hoppa över skinkan.

Kycklingbröstfilén (en fin sådan från Hagbygårds fågelfarm) brynte jag bara i stekpanna, saltade och pepprade, och lät eftersteka i ugnen på 125 grader till en innertemperatur av 70 grader. Den blev otroligt saftig och fin.

400 g ugnsstekt eller grillad kycklingbröstfilé
100 g lufttorkad skinka
1 kruka romansallad
1 påse ruccola, 65 g
1 liten galiamelon eller papaya
2 avocado
150 g fårost - typ fetaost
färsk timjan

Dressing:
2 löskokta ägg - ca 3 - 4 minuter
1 vitlöksklyfta
4 - 5 ansjovisfiléer
50 g färskriven pecorino
2 msk mandelolja, avocadoolja eller rapsolja
½ - 3/4 dl vatten

Dela på skinkskivorna, och lägg ut dem på ett bakplåtspapper. Ställ in i ugnen - helst varmluft ca 150 grader - att torka ca 15 minuter tills de blir "krispiga". Låt svalna.
Skär kycklingen i mindre bitar.
Skala och kärna ur melon och avocado, och skär i mindre bitar.
Skölj och slunga eller torka salladen.
Bottna ett stort och generöst fat med romansallad och ruccola. Lägg på kycklingen och frukten. Bryt sönder skinkan, och strö över, och smula även över fårosten.
Mixa ihop alla ingredienser till dressingen, och ringla den över salladen. Garnera med färsk timjan eller någon annan färsk örtkrydda.

Två andra härliga sallader hittar du här och här.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar