Jag har aldrig tidigare bakat glutenfri foccacia, bara vanliga, men tänkte att jag skulle ge mig på ett försök nu till påsk. Jag proppade det fullt med getost, soltorkade körsbärstomater och oliver, och garnerade med färsk rosmarin. Det blev inte alls dumt, och ska definitivt få vara med på påskbordet.
4 dl vatten
25 g färsk jäst
½ msk fiberhusk
½ dl olivolja
1 msk flytande honung
½ msk salt
1 tsk bakpulver
5 dl Jyttemjöl original
100 g get- eller fårost
1 dl soltorkade körsbärstomater
1 dl blandade, urkärnade oliver
färsk rosmarin efter behag
Smula jästen i degbunken. Strö över fiberhusken. Ljumma vattnet till fingervärme, och slå över. Vispa om så jästen löser sig. Låt stå och svälla i 10 minuter.
Tillsätt olja och honung, samt mjölet blandat med salt och bakpulver.
Arbeta degen väl, minst 10 minuter på lågt varvtal. Täck över, och låt jäsa en halvtimme.
Smula över fårosten, och tillsätt även grovhackade oliver och de soltorkade tomaterna. Jobba igenom degen på nytt, så att allt blandas.
Häll över degen i en väl olivoljesmord liten långpanna, och tryck ut degen med lätt mjölad hand. Obs att degen är väldigt kladdig. Täck över med bakduk, och låt jäsa ytterligare en halvtimme.
Tryck med mjölat finger små gropar i degen, och pensla hela degkakan med olivolja (jag tog oljan från tomaterna för extra smak). Stick ned små färska rosmarinkvistar.
Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader, ca 25 - 30 minuter.
Foccacian är godast medan den fortfarande är ljummen, men kan också värmas lätt före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar