torsdag 4 november 2010

Palsternacks- och kikärtsbiffar med svampsås


Jag är fortfarande febrig, och hostar och skränar som ett gäng uppretade Uppsalakajor. Har precis pratat med min husdoktor och fått diverse medikamenter utskrivna. Bara hans vänligt medkännande röst gjorde att jag kände mig betydligt friskare!
Igår blev det i alla fall inte hämtmat, utan jag lyckades åstadkomma dessa veggo-biffar. Jag var under några år på 70-talet strikt vegetarian - t o m vegan - men är nu allkostare. Äter fortfarande gärna vegetariskt.
Tidningen Hälsa har precis gett ut en kokbok, där jag till min glädje fått med 4 recept. Med anledning av det fick jag vara med på en intervju i oktobernumret. Gå gärna in på hemsidan och ta del av massor av andra nyttiga vegetariska recept och annan spännande läsning.
http://www.halsa.se/ Där kan du också beställa boken om du har lust.
De här biffarna är både goda och nyttiga, och innehåller bra protein som framförallt veganer lätt får för lite av. Billiga är de dessutom, mina palsternackor kostade knappt 13 kronor, och övriga ingredienser är inte heller särskilt dyra. Om du inte tycker om koriander och spiskummin, som ju är lite speciella i smaken, kan du ta medelhavskryddor av något slag, eller annan favoritkrydda.


800 g palsternackor
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk kokta kikärter
1 - 2 pressade vitlöksklyftor
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
saft och skal av en halv citron
1 dl kikärtsmjöl
olja eller smör till stekning

valfri svamp - färsk, torkad eller förvälld och fryst. Jag tog ca 100 g torkad Karl-Johan
1 dl av blötläggningsvattnet
1½ dl grädde
ev Maizenaredning

Börja med att lägga svampen i blöt om den är torkad.
Skala och skär palsternackan i mindre bitar. Koka mjuka med vatten och buljongtärning, ca 12 - 15 minuter.
Spola av kikärtorna i kallt vatten.
Mosa, stöt eller mixa palsternackorna tillsammans med övriga ingredienser. Låt smeten stå och svälla 10 minuter, och stek sedan biffarna vackert bruna i rikligt med oliv- eller rapsolja.

Häll av svampen, men spar 1 dl av blötläggningsvattnet. Skär ev i mindre bitar.
Fräs svampen i olja eller smör, späd med blötläggningsvätska och grädde, och låt koka ihop några minuter. Red ev av med maizenaredning.

Jag serverade biffarna med riven polkabeta och gurka, som jag hällde lite avocadoolja över.
Min man ville också ha lingon till, så det fick han naturligtvis. 




PS Ledsen att dagens bilder är lite suddiga. Beror nog på att hela jag är suddig. DS

7 kommentarer:

  1. Hej! Jag hittade precis hit till din blogg, genom Hälsas Facobooksida. Jag kommer att följa din blogg med intresse, är själv lakto-vegetarian sen nästa 30 år och helt inne på ekologisk livsföring.
    /Laila

    SvaraRadera
  2. Grattis. I hur många kok- och kakböcker är du nu representerad? Pigga på Dej.

    SvaraRadera
  3. Hej Laila! Vad glad jag blir att du hittat till min blogg! Jag är som sagt inte vegetarian själv längre, men försöker ofta ge tips på vegetariska alternativ. Välkommen tillbaka!

    Och Randi, tack för grattiset! Så många är det faktiskt inte, tre tror jag. Men det är ju kul i alla fall. Ha det bra båda två! Nu ska jag äta biffar som blev kvar från igår, och sedan lägga mig och vårda min just nu skraltiga hälsa.

    SvaraRadera
  4. kan man använda vetemjöl istället? Kikärtsmjölet var inte direkt lätt att hitta...

    SvaraRadera
  5. Hej anonym! Kikärtsmjöl brukar finnas i de flesta hälsokostaffärer,och även i en del välsorterade "vanliga" affärer, men jag tror alldeles säkert att du kan använda vetemjöl - eller dinkelmjöl som är lite mer näringsrikt men i övrigt fungerar som vetemjöl. Eftersom jag själv inte tål gluten har jag inte testat i just de här biffarna. Lycka till, och välkommen tillbaka!

    SvaraRadera
  6. Grattis Kjersti.. ska absolut kolla hälsa.se för mera vegetariska alternativ. De här biffarna ser smariga ut.

    kram
    Susheel

    SvaraRadera
  7. Tack Susheel!Ja, gör det, det finns en hel del njutbart! Hoppas du vill testa biffarna också. Kram tillbaka!

    SvaraRadera