söndag 23 augusti 2015

Vansinnigt gott glutenfritt och mjölkfritt fröknäcke



Har ni testat att göra eget glutenfritt fröknäcke någon gång? Om inte så MÅSTE ni bara göra det nu! Basta! Det är så enkelt och blir så otroligt gott! Dessutom är det nyttigt och innehåller bland annat en massa finfina fettsyror. Du kan variera smaken på knäcket genom att strö över olika örtkryddor som oregano, timjan eller basilika. Om du vill kan du också ha i någon kryddblandning i själva smeten. Låt gärna smeten stå och dra några timmar eller över natt så blir näringsämnena mer lättillgängliga, men om du har bråttom så funkar det att bara låta den stå och gotta till sig någon timme.

Det här knäcket är fullständigt beroendeframkallande - det kan fler än jag intyga! Lika bra att utfärda en varning. Det har en strykande åtgång, och jag får snart göra nytt igen för att tillfredsställa alla som är fröknäckesugna.

1 dl glutenfria havregryn
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl skalade hampafrön
1 dl linfrökross
2 ½ dl vatten
½ dl fin kallpressad rapsolja eller olivolja - har gjort med båda delarna
1 - 2 tsk flytande honung - eller agavesirap eller rissirap för den som inte tål honung
1 dl kikärtsmjöl (eller rårismjöl om du inte tål baljväxter)

flingsalt, örtkryddor

Blanda havregryn, frön och kross i en rymlig skål av rostfritt, glas eller porslin, tillsätt vatten, blanda om och låt stå i 4 - 8 timmar.
Tillsätt olja, honung/sorap och mjöl och blanda om till en kladdig deg.
Lägg bakpapper på två plåtar och klicka ut smeten. Fös ut degen hjälpligt med en stekspade eller liknande. Lägg ytterligare ett oljat bakpapper ovanpå och platta ut degen jämnt till plåtens storlek, med hjälp av handen eller med kavel. Dra försiktigt bort papperet, strö över flingsalt och eventuell örtkrydda (jag använde flingsalt med ramslök), och grädda knäcket - antingen båda plåtar samtidigt på varmluft i ca 130 grader eller i vanlig ugn på ca 150 grader. Ha gärna ugnsluckan på glänt så fukten kan dunsta. Jag gräddade mitt knäcke sammanlagt en och en halv timme och bytte plats på plåtarna varje hal vtimme. Sen stängde jag av ugnen och lät knäcket stå kvar på eftervärme. Det ska kännas torrt och krispigt. Om det inte är det så låt stå en stund till på lite lägre värme.
Bryt knäcket i bitar och njut med till exempel smör och ost.

Här hittar du ett annat lika beroendeframkallande knäcke med mandelmjöl och sesammjöl, här ett med boveteflingor och rårisflingor, och här ett med bovetekross, sesamfrön och kikärtsmjöl.
Lycka nu till med knäckebaket!

För den som varken har lust, ork eller tid att baka eget knäcke - och som är beredd att lägga en slant på att SLIPPA baka - finns det bra alternativ. Knäcket nedan som jag upptäckte sist jag handlade på min ICA är det bästa och absolut godaste köpealternativ jag hittat hittills när det gäller glutenfritt fröknäcke. 32 kronor för 8 stora, riktigt goda fröknäckeskivor fick jag spendera, men det var det värt. Brödet är norskt och kommer från Sigdal bakeri. Supergott!



2 kommentarer:

  1. Vilket bra recept på fröknäcke! Vi har testat en annan variant men det är med majsmjöl och det är vi egentligen inte så intresserade av att använda. Men rårismjöl har vi ju hemma numera (tack vare dej och ditt tips) så då kan vi ju använda det!
    Tack för tipset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni måste bara testa! Jättejättegott! Kram!

      Radera