måndag 17 augusti 2015

Vegogratäng med glutenfri pasta, wok-grönsaker, mozarella och parmesan



Det behöver verkligen inte vara särskilt krångligt att laga god vegomat. Pasta brukar de flesta gilla, wok-grönsaker kan man ha på lut i frysen, och med olika kryddor, smaker och wok-blandningar kan man variera sin vegetariska pastagratäng på alla möjliga sätt. Här använde jag en siciliansk variant på wok-grönsaker med en massa medelhavsgrönsaker och spännande smaksättning av örter. Dessutom kryddade jag med en av mina absoluta favoritkryddblandningar från Zmaka, Kunglig Salladskrydda. Mozarella och parmesan bidrar till att göra äggstanningen krämig och läcker, så tja. Det är bara att hugga in go´vänner!

200 g glutenfri penne - eller annan valfri pasta

1 paket valfria wok-grönsaker - 450 g
olivolja

4 stora ägg - 3 av dem visade sig lustigt nog innehålla 2 äggulor
1 boll mozarella - 125 g
50 g nyriven parmesan
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk Kunglig Salladskrydda - eller annan valfri kryddblandning som du gillar

Koka pastan enligt anvisning, men gärna någon minut kortare. Häll av.
Fräs wok-grönsakerna i olivolja ca 5 minuter. Häll av eventuell vätska som inte hunnit koka in.
Blanda ihop pastan och grönsakerna och lägg i en olivoljad ugnsform.
Mixa ihop alla ingredienser till äggstanningen och häll över.
Grädda gratängen i 200 grader ungefär en halvtimme eller lite mer, tills smeten stannat och färgen är lockande gyllenbrun.

Servera med sallad och gärna mina ugnstomater i olja som jag alltid har en burk av i kylen och äter till precis ALLT!

Smaklig spis kära ni, och ha en riktigt mysig Köttfri måndag!










2 kommentarer:

  1. Inte illa med så många gulor, finfina ägg där minsann! Tycker att gratängen ser otroligt god ut, vi lägger ditt tips på minnesbanken, perfekt för dagar då det ska gå undan.
    Kramar till dej, Kjersti!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lite kul med gulorna. Nästan varje ägg har haft två gulor. Måste kolla vad det beror på för det vet jag inte. Gratängen kan rekommenderas, den blev jättegod. Är det inte vegomåndag kan man lyxa till det med något kallskuret till, men den klarar sig absolut galant även på egen hand. Kramar till er också!

      Radera