tisdag 25 augusti 2015

Hjortronsylt av det himmelska slagetNär en av mina svärsöner jubilerade jämnt tidigare i sommar hade jag den stora äran att tillverka tårtor till kalaset. Eftersom han är en äkta norrlänning blev det tårtor med chokladmousse och hjortron efter att först ha grundat med äkta pitepalt (han hade gjort glutenfria till mig). Han och dotter Josefin hade egenhändigt plockade hjortron i frysen, och dem fick jag för att koka sylt på. Jag kan meddela att den blev av det himmelska slaget! LITE sylt blev det kvar efter tårtmakeriet och den tjyvhöll jag på och hade till glass några dagar senare.

Så här gjorde jag min sylt, som är något mindre söt än i de vanliga recepten, men alldeles tillräckligt söt i mitt tycke! Syltsockret var en eftergift för att få lite mer stadga på sylten, men det blev i alla fall ekologisk sådan. Och du, det är BARA Backträskhjortron som duger! Haha!

850 g hjortron, färska eller frysta
200 g ekologiskt syltsocker
100 g ekologiskt rörsocker

Tina hjortronen om de varit frysta.
Blanda de båda sockersorterna och varva med hjortronen i en kastrull.
Låt stå och safta till sig några timmar, gärna i kyl.
Koka upp och låt koka några minuter. Skumma väl.
Häll upp sylten varm på steriliserade, varma och torra burkar. Eller låt sylten svalna och frys sylten.

Förutom till tårta och glass är hjortronsylten alldeles, alldeles himmelsk till ost, pannkakor, våfflor hirspudding eller ostkaka.

2 kommentarer:

 1. Egenplockade hjortron... jo vi tackar! Vi köpte alltid hjortronsylt när blåbärslingonförsäljaren kom på besök i stan tidigare, men den smakade garanterat inte så god som hemmakokt. Absolut obligatoriskt i alla fall till när vi friterar brieost, så gott.

  Kramar till dej, Kjersti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen lyxigt, jag håller med! Nyttigt dessutom, särskilt de små fröna sägs det. Dem ska man tugga i sig för att få i sig nyttiga fettsyror. Och vet ni vad! Jag smörjer dessutom in mig med hjortronolja och hjortroncrème! (från c/o Gerd). Kramar till er också!

   Radera