onsdag 5 augusti 2015

Pensionärer på vift i Vadstena med omnejdFörra veckan var jag ute på en liten semestertripp. Som brukligt sedan 24 år tillbaka tillbringade maken och jag en sommarvecka tillsammans med våra bästa vänner, som vi tidigare bodde grannar med, men som sedan lika många år är bosatta i Luleå. Förra året var vi på Sardinien och lapade sol och värme.

Det kan man med bästa vilja i världen inte påstå att vi gjorde den här semestern, som vi tillbringade i närheten av Vadstena. Temperaturen översteg nästan aldrig 14 grader, det blåste isvindar, och fleecetröjor, dunjackor och t o m vantar var våra ständiga följeslagare. En endaste dag höll regnet sig borta! Men, men, vi förlustade oss ändå, gjorde rundturer och njöt av god mat. Nedan följer lite ögonblicksbilder från veckan.

Vi bodde i den lilla röda stugan som hörde till Luckerstads gästhus, och som jag gärna rekommenderar. En riktigt mysig, fräsch och trevlig stuga.


Vi gjorde besök i olika kyrkor, deltog i en klostervandring, besökte spetsmuseet, och stampade takten till en swingkonsert i Örberga kyrka.

Vi gjorde en förmiddagstur på Göta kanal (han var en finurlig rackare den där Baltzar von Platen), och besökte ett innehållsrikt motor- och leksaksmuseum i Ljung. Vi passade också på att förundras över hur enormt snabbt utvecklingen gått när det gäller radioteknik. Titta gärna in på Radiomuseet ni som är teknikintresserade och befinner er i närheten.

Vi såg en humörhöjande komedi på Medevi Brunn (Ungefär som Tony Curtis), där vi också njöt av klassisk brunnsmusik och smakade på det hälsobringande (?) vattnet. Känner onekligen en viss skepsis inför att dricka 7 - 8 liter dagligen, som tydligen var den rekommenderade kuren när det begav sig. Det räckte bra med ett glas!


Vi tog färjan till Visingsö och den spännande Tempelgården, och vi tittade på polkagristillverkning i Gränna.Vi vandrade runt i den vackra Wisingsborgs örtagård, och vi beundrade utsikten från Omberg. Ett av landets många spännande Naturum fick också ett besök.
Naturligtvis åt vi en massa god mat, och besökte olika mysiga kaféer. I Gränna åt vi ljuvlig närproducerad glass. Både Köket och Vätternskutan i Vadstena får toppbetyg, men guldmedaljen går ändå till Gastro 19, som sedan april i år drivs av Katarina Westholm på Vadstena golfklubb. Där åt vi en örtbakad fisk med morotscrème som jag sent ska glömma. Det är bara att hålla med om att alla borde ha en Katarina i sitt liv!
Som alltid blev det också en del botaniserande i gårdsbutiker och delikatessbutiker, bl a Grepstads gårdsbutik. Här ser ni det som fick följa med hem. Björkbladsdricka, rapsolja, honung, goda marmelader, lite godis, och även lite hudvårdsgodis från Medevisalvan. Och jag kunde bara inte motstå den polkagrisrandiga tröjan till mig själv!
2 kommentarer:

  1. Så fint! Kul att läsa och se lite mer vad ni var med om! Ni hann verkligen med mycket på en vecka!! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hann verkligen med en hel del. Det inser jag när jag själv läser inlägget! Kram, kram!

      Radera