lördag 1 augusti 2015

Rådjursfilé med rödvinssås



Vi tillhör inte jägarsläktet här i familjen. Det är inte så mycket samlande heller för den delen. Det senare sätter diverse krämpor stopp för. Däremot äter vi gärna vilt och även det som växer i skog och mark. Som tur är har vi en snäll granne, som ibland presentar oss med en älgstek, älgfärs eller kanske en rådjursstek. Nu senast fick vi en fin bit rådjursfilé, och den festade vi loss på maken och jag. Till filén, som jag ugnsbakade på låg värme åt vi rödvinssås, harricots verts och brynt färskpotatis. Fest, fest! Det här räcker till 2 - 3 personer.

400 g rådjursfilé
2 tsk viltkrydda av valfritt slag - min innehöll rosmarin, rönnbär, lagerblad, svamp, lök, persilja och peppar och kommer från Hemmagastronomi i Luleå
smör

1 medelstor morot
1 liten shalottenlök eller gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl fylligt rödvin
smör

1 msk glutenfri soja
1 tsk honung
1 tsk mörk oxfond
1 tsk röd balsamvinäger
1 tsk maizena + lite vatten

Bryn rådjursfilén fint runtom i smör.
Klappa in kryddblandningen runtom och lägg filén i en ugnsform.
Sätt in i ugnen på låg värme, 110 grader, och med en termometer instucken.
Låt innertemperaturen gå upp till 62 grader. Då är den fortfarande lite rosa i mitten.
Låt vila några minuter innan du skär upp filén.

Under tiden som rådjursfilén är i ugnen förbereder du såsen.
Skala och tärna moroten fint.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Bryn alltsammans lätt i smör under omrörning, och slå på vinet. Låt småkoka utan lock 5 minuter.
Dra från plattan och låt stå och dra tills det närmar sig att köttet börjar bli klart.
Sila då ifrån vinet. Fyll ev upp med vatten så det blir sammanlagt 2 dl.
Koka upp på nytt och tillsätt soja, honung, oxfond, och balsamvinäger.
Smaka av så det är god smak på skyn. Smaken kan variera ganska mycket beroende på vilket vin du använder. Tillsätt eventuellt mer fond, vinäger eller honung. Ta gärna med lite sky från rådjuret också.
När du är nöjd med smaken rör du ut maizena i lite vatten och rör ned. Låt få ett hastigt uppkok.

Skär upp filén, ringla såsen över, och servera med brynt eller ugnsrostad färskpotatis, harricots verts och eventuellt sallad. Vi åt också min chaikryddade lingonsylt till, men gelé av något slag passar också fint.

Smaklig spis och en härlig lördag önskar jag er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar