lördag 15 augusti 2015

NÄSTAN rårörd svartvinbärssylt med vanilj - universums godasteInte riktigt rårörd, men faktiskt närapå är den här goda svartvinbärssylten som nyligen såg dagens ljus efter att maken hade gjort en razzia bland våra vinbärsbuskar. Jag har tidigare gjort svartvinbärssylt, men den här gången fick jag för mig att göra på lite annorlunda sätt. Det föll väl ut. Väldigt väl! Sylten äter både jag och de mina med förtjusning till filen och myslin på frukosten, till plättar, pannkakor, våfflor och puddingar. Den är också förträfflig att ha i smoothies, till kakor, att klicka på glass och att smaksätta en sås med.

Det är bara ett problem som infinner sig kära ni. Jag har ju tidigare hävdat att jag åstadkommit världens godaste svartvinbärssylt. Men den här är ju ÄNNU godare, så vad ska jag nu kalla den?? Jag får väl dra till med universums godaste svartvinbärssylt helt enkelt! Ingen Jante här inte!

2,2 kg nyplockade och rensade svarta vinbär
1 dl vatten
800 g ekologiskt syltsocker
1 tsk flytande vaniljextrakt

Häll vattnet i botten på en rymlig kastrull och varva sedan bär och socker.
Låt stå svalt några timmar.
Koka upp och låt koka 5 minuter. Skumma flitigt bort eventuellt småskräp och det rosafärgade skummet som nästan ofrånkomligt bildas, hur väl man än plockat och rensat bären.
Ta från plattan och rör ned vaniljextraktet så det blandas väl i sylten.
Häll antingen upp sylten het på väl rengjorda, varma och torra burkar, eller låt den svalna och frys in i mindre förpackningar.

Eftersom sylten kokar så kort tid och innehåller mindre socker än brukligt är den inte lika hållbar som annan sylt brukar vara, så frys gärna in den eller dela med dig till nära och kära.

Ha nu en härlig lördag allihop och glöm föralldel inte bort kakalaset! Vår Herre verkar ju vara på ett alldeles strålande kakalashumör och överöser oss med både sol och värme, så det blir nog en riktigt härlig kakfest!

4 kommentarer:

 1. Hej Kjersti! Hoppas allt är bra med dig och du har en härlig sommar. Verkar som om sommaren börjar i augusti numera! :-) Nu har jag också börjat skriva lit recept på bloggen. KOmmer int ebli lika flitig som dig, men ska försöka lägga ut lite då och då. :-)
  Kram Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt Malin! Verkligen kul att du börjat blogga igen. Har varit inne hos dig lite då och då under våren och sommaren, men nu ska jag bli en flitigare gäst hos dig igen. Det är bra med mig - förutom de gamla vanliga krämporna - och jag njuter verkligen av att det äntligen blivit sommar! Kram!

   Radera
 2. Äsch, den där Jante struntar vi i! Syltreceptet kommer verkligen perfekt i tid, på Ankis jobb svämmar buskarna över av svarta vinbär och detta är ju smidigt, enkelt och snabblagat så det kan göras med barnen på förskolan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt! Svartavinbärsöversvämningar är inte alls dumt! Kul om mitt recept kan komma till nytta. Själv är jag smått begiven på sylten och äter av den dagligen till allt möjligt. Kram!

   Radera