torsdag 27 augusti 2015

Köttfärslåda med spenat à la LCHFNejdå, jag har inte gått över till LCHF-dieten, men ibland blir det såna maträtter här på bordet också. Det är ju det som är så kul med mat, att man kan plocka från alla möjliga kosthåll och influenser och variera efter lust, humör och möjlighet. Hederlig svensk husmanskost ena dagen, medelhavskost den andra, LCHF den tredje och veganska läckerheter den fjärde. Afrikanskt, indiskt, japanskt, mexikanskt och svenskt i en härlig blandning. Jag vet åtminstone att det i min himmel kommer att finnas uppdukat både det ena och det andra på de dignande långborden!

Det här är alltså en maträtt nästan helt befriad från kolhydrater. Ät den med någon sallad så är du i LCHF-hamn! Vill du göra det hela lite matigare kan du först göra ett pajskal - på LCHF-vis, glutenfritt eller "vanligt" alltefter önskemål och behov - sedan i övrigt följa receptet.

Spenaten kom från vårt eget köksland, där den vuxit över alla bräddar. Självklart kan du använda köpt spenat, antingen färsk eller förvälld, fryst och tinad.

450 g nötfärs eller lammfärs
2 vitlöksklyftor
½ dl tomatpuré
(1 - 2 msk vatten)
ca 1 tsk Medelhavskrydda från Krusmyntagården - eller annan valfri kryddblandning som du gillar
några rejäla kvarnvarv salt
olivolja

200 - 250 g spenat eller mangold

3 ägg
125 g mozarella - en boll
1 dl grädde
1 nypa oregano
1 nypa salt

Fräs färsen grå och smulig tillsammans med vitlöken.
Tillsätt tomatpuré, salt och krydda och låt puttra ihop under lock ca 10 minuter, eventuellt med någon matsked vatten om det blir för torrt.

Låt spenaten säcka ihop helt hastigt i en aning olja i varm panna, men låt den inte bli brynt.

Bred ut spenaten/mangolden i en oljad/smord form och fördela köttfärsröran över.
Mixa ihop ägg, mozarella, grädde, oregano och salt och fördela över. Lyft lite med en gaffel så det rinner ner och inte bara lägger sig som ett täcke ovanpå.
In i ugnen på knappt 200 grader ca 25 minuter. Klart! En drös med sallad till - också från det egna landet - och skivade tomater fullbordar härligheten.
Smaklig spis kära ni!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar