lördag 28 februari 2015

Minestrone på mitt sätt - eller "Alltmöjligtsoppa" som Lilla I säger



Brukar ni se på Mästerkocken på TV? Det brukar jag göra. Faktiskt ett av de få matlagningsprogram som jag brukar titta på. Jag har fullt upp med att laga mat själv i stället! Jo förresten, Kockarnas kamp brukar jag också titta på när det går, och någon enstaka gång något annat. Ska man titta på alla matlagnings- och bakprogram som rullar på TV nästan dygnet runt så lär man knappast ha tid att själv laga mat eller baka! Då är jag nog rädd att det blir hämtmat och färdigt fikabröd.

Hursomhelst var det en lagtävling i Mästerkocken för några veckor sedan, och då fick det förlorande laget utmaningen att laga en minestrone. Av en händelse hade Sara på bloggen Vardag också en minestrone på sin blogg just samma dag, Mycket minestrone alltså! Det var länge sedan jag själv lagade minestrone, men nu blev jag verkligen inspirerad och satte igång att tärna grönsaker för glatta livet. Soppan blev så himla god att jag sedan dess gjort den flera gånger.

Minestrone är en italiensk soppa, men jag tror knappast det finns så många regler kring hur den ska se ut och smaka, förutom att den brukar innehålla en massa olika grönsaker och gärna bacon eller stekfläsk. Ofta innehåller den pasta eller bönor, och ofta serveras den tillsammans med parmesan. Mästerkockarna visade också en stor variationsrikedom med sina sinsemellan helt olika soppor. Jag hoppas Leif Mannerström & Co skulle gilla min soppa, men jag vet definitivt att jag aldrig hade hunnit göra den på en timme, som Mästerkockarna tvingades göra. Det tog sin modiga tid bara att skala och tärna alla grönsaker. Men så tog jag också fram min JÄTTEJULKLAPPSGRYTA och gjorde en JÄTTESATS, som också skulle räcka till ett gäng sjuklingar i min närhet. Du kan självklart halvera mängderna.

Även Lilla I gillade soppan, som hon raskt döpte till "Alltmöjligtsoppa". Det tycker jag var ett väldigt passande namn, för man kan verkligen pytsa i allt möjligt i soppan, beroende på tycke, smak och tillgång.

Om du inte äter fläsk kan du ta kalkonbacon, och föredrar du helt vegetariskt så hoppar du bara över fläsket och byter kycklingbuljongen mot grönsaksbuljong.

Alla mängder avser färdigskalade och ansade rotfrukter.

450 g morötter
250 g kålrot
200 g rotselleri
200 g persiljerot
140 g blekseller - 3 stjälkar
5 vitlöksklyftor
300 g rimmat stekfläsk eller bacon
1,5 liter vatten
1 burk krossade tomater, 400 g - Mutti
1 burk hela skalade tomater, 400 g - Mutti
4 kycklingbuljongtärningar - Kung Markatta
½ dl osötad tomatpuré
1 tetra kokta kikärtor, 380 g
(1 - 2 msk fruktig balsamico) - kan uteslutas
persilja
½ dl olivolja
½ dl rapsolja

Till servering: grovriven långlagrad parmesan

Förbered alla rotsaker. Tärna dem ganska smått. Skala och flisa vitlöken. Strimla fläsket/baconet.
Hetta upp oljan och bryn fläsket lätt under omrörning några minuter.
Tillsätt alla rotsaker och vitlök och fräs runt under omrörning ytterligare några minuter så allt blir lätt brynt.
Häll på vatten, tomater och krossade tomater, buljongtärning och tomatpuré och småkoka under lock tills rotsakerna är mjuka, ca en halvtimme.
Spola av kikärtorna i kallt vatten och lägg i soppan. Låt allt bli varmt, smaka av med eventuellt mer salt och gärna någon matsked fruktig balsamico, som rundar av. Strö över hackad persilja.

Och vet ni vad? Jag tror faktiskt att även Mischa Billing och Markus Auyulay skulle vara överens om att jag lyckats "sätta smaken". Rätta mig om jag har fel. Ha nu en mysig lördag - den allra sista februaridagen - och gläds över att våren närmar sig med stormsteg!

2 kommentarer:

  1. Alltmöjligsoppa låter väldigt bra, tycker jag! Gott med lite fläsk eller bacon i, det blir ju inte så mycket kött men ändå god smak. Kul att jag och Mästerkockarna kunde inspirera!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det kunde ni verkligen! Och idag har jag gjort dina bananhavrekakor. Strykande åtgång!

      Radera