Jajamän, så är det. Den här soppan hör nog till det mest inflammationsdämpande du kan stoppa i dig. Morötter, vitlök, lök, gurkmeja, ingefära och curry är alla exempel på mat med högt IFD-värde. Dessutom är soppn god, så även om den är rena rama medicinen är det inte ett dugg svårt att svälja ned den. Det behövs absolut varken socker i botten eller några klämkäcka Mary Poppinsramsor för det.
Som tillbehör åt vi av ett fröigt bröd, som också innehåller massor med finfina ingredienser, mn det receptet kommer om någon dag. Rena hälsomiddagen med andra ord.
600 g skalade och ansade ekologiska morötter
(1 liten skalad potatis, ca 60 g) - kan uteslutas med ger viss redning åt soppan
1 medelstor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk kokosolja
½ msk mald gurkmeja
1 tsk mald ingefära
1- 2 tsk röd currypasta
8 dl vatten
2 ½ msk vanligt lantbuljongpulver
½ msk lantbuljongpulver Bombay
1 förpackning krämig kokosgrädde, 200 ml - köpte jag på Glitne
lite färskpressad citronsaft
Skär morötterna och potatisen i mindre bitar. Skala och klyfta lök och vitlök.
Hetta upp kokosolja i en rymlig gryta och fräs kryddor och currypasta under omrörning helt kort. Gillar du hetta tar du den större mängden currypasta, och är du den lite mesigare sorten (som jag) tar du den mindre mängden.
Lägg i morötter, potatis och lök och rosta under omrörning några minuter.
Häll på vatten och de båda lantbuljongpulvren och låt koka mjukt under lock, ca en kvart.
Tillsätt kokosgrädden och mixa soppan slät.
Smaka av med några droppar färskpressad citronsaft och eventuellt mer salt eller kryddor.
Ha en härlig Köttfri måndag allihop!
Gott! Jag har gjort en liknande soppa, mycket smakrik och god. Kram!
SvaraRaderaJättegott! OCH nyttigt! Kram till dig också!
RaderaSå gott så med dom indiska smakerna, extra gott när det är så nyttigt också:) Fina sopptallrikar också, den blå färgen är så härlig tycker vi!
SvaraRaderaEller hur? Kan inte bli bättre! Visst är skålen fin. Älskar just den färgen. Kram!
Radera