fredag 20 februari 2015

Glutenfri lasagne med hönsfärs och blomkålspuré



Vid min senaste köprunda för nån vecka sedan upptäckte jag att ekologiskt hönsfärs - som jag sett hos några andra matbloggare i andra delar av landet tidigare - även dykt upp i min ICA-butik här i Uppsala. Det började genast snurra i mitt huvud, och resultatet av den tankekarusellen ser du nu här. Det blev en riktigt god, mild men smakrik och lite annorlunda lasagne, där jag i stället för den sedvanliga bechamelsåsen använt en blomkålspuré.

Du som äter enligt LCHF kan göra egna lasagneplattor enligt Lanas receptRyska dockor, och jag tänker mig att det går alldeles utmärkt att göra en renodlad grönsakslasagne med zucchini eller aubergine i stället för vanliga lasagneplattor. I det fallet skulle jag göra såserna lite fastare eftersom grönsakerna inte suger upp vätska på samma sätt som vanliga lasagneplattor. Förresten visade det sig att Lana också hade ett recept med hönsfärs i förrgår. Testa gärna hennes recept på hönsfärsbiffar.

Och skulle du vilja göra lasagnen helt vegetarisk kan du i stället för hönsfärs använda quorn eller sojafärs.

Hönsfärsen är väldigt finmald, nästan som ett mos i konsistensen, men det gick att fräsa den till en färssås. Annars tror jag att färsen egentligen lämpar sig bättre till att göra just hönsburgare eller frikadeller.

Så här gjorde jag min lasagne, som räcker till 5 - 6 personer, och som fick tummen upp. Flera gånger om!

1 paket glutenfria lasagneplattor - 250 g

1 medelstort blomkålshuvud - ansad vikt ca 570 g
vatten + lantbuljongpulver
3 dl valfri grädde
1 boll mozarella à 125 g - scamorza går också utmärkt
30 g färskriven parmesan
lite salt och svartpeppar från kvarn

Bryt blomkålshuvudet i buketter. Koka det mjukt i vatten förstärkt med lantbuljongpulver. Jag lät rotstocken och det gröna på blomkålen följa med i koket för att ge extra smak. Häll av, men spar gärna kokvattent som innehåller diverse näringsämnen för att göra soppa senare. Stöt och mosa blomkålen (och gärna lite av det gröna också) och späd med grädde. Riv ned mozarella och parmesan och smaka av med salt och peppar. Röran ska vara ganska lös för att kunna sugas upp av lasagneplattorna, och den ska smaka mycket. Ställ åt sidan så länge.

500 g ekologisk hönsfärs
1 burk finkrossade tomater
1½ msk Italiensk kycklingkrydda från Zmaka
3 msk tomatpuré
2 - 3 pressade vitlöksklyftor
ev lite salt och svartpeppar från kvarn
olja/smör till stekning

lite extra parmesan att strö över

Fräs färsen smulig i smör/olja. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, pressad vitlök och krydda och låt småputtra under lock en halvtimme. Smaka av. Även färsröran ska vara ganska lös. Späd med lite vatten och krydda på lite mer om det skulle bli för fast.

Bottna en smord ugnsform med blomkålspuré, och varva sedan med lasagneplattor och färsröra. Strö över lite extra parmesan. Grädda i ca 210 - 220 graders ugnsvärme ungefär 45 minuter. Lägg över ett bakplåtspapper om det skulle bli för mörkt. Låt lasagnen stadga till sig några minuter innan du skär upp och serverar med en sallad. Buon appetito!

Ha en härlig fredag och en bra helg!












2 kommentarer:

  1. Oj, oj, oj, vad gott det låter med din lasagne! Blev nu sugen på att laga en sådan! :)
    Och tack snälla för länkningen!
    Ha en toppen helg!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul om du blir inspirerad att pröva! Önskar dig detsamma! Kram!

      Radera