onsdag 18 februari 2015

Glutenfria, nyttighetsförstärkta färskostfrallor med morot och persilja



För ett tag sedan bjöd jag er på färskostfrallor. Dem har jag repriserat ett otal gånger, liksom hälsofrallorna med morot. Det här receptet är också med ägg och färskost, men jag har förstärkt bullarna med lite extra godsaker för att göra dem snäppet nyttigare. De är kanske något mittemellan mina båda tidigare recept. Jag gjorde första gången bullarna till Lille V:s mamma, som behöver lite extra av allt möjligt. Den lille rackaren tackar nämligen inte nej till mat, och växer så det knakar, och då behöver man som mamma och amma se till att få i sig det man behöver.

4 stora ekologiska ägg - vägde sammanlagt 290 g
175 g naturell färskost, vanlig eller LF
1 msk vit balsamvinäger
1 msk ljus agavesirap eller ljus flytande honung
1 medelstor skalad och grovt riven morot - 90 - 95 g
2 msk färsk, finhackad persilja
½ dl skalade hampafrön - ca 25 g
½ dl PO-fiber - ca 10 g
½ dl hampafrömjöl - ca 25 g
½ dl vitt chiamjöl - ca 18 g
2 dl rårismjöl - ca 100 g
1 msk husk
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver

Vispa ägg, färskost, balsamico och honung med elvisp så så det blir slätt och klumpfritt.
Rör ned riven morot och persilja.
Blanda alla torra ingredienser och rör ned i smeten. Låt stå och svälla 5 minuter.
Klicka ut bullar på bakpapprad plåt. Jag gjorde 9 stycken ganska stora bullar.
Grädda i 210 - 215 graders ugnsvärme, strax nedanför mitten. Jag tog ut mina frallor efter ganska precis 15 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk, så blir ytan lite torrare.

Lycka till med baket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar