söndag 8 februari 2015

Mina bästa glutenfria semlorKära nån, jag inser plötsligt när jag ser vilka sökord som är populära på bloggen att det snart är fettisdag. Bara lite drygt en vecka kvar! Tiden rinner ifrån mig, jag hinner ju inte med!

Jag vet att många av er redan mumsat på semlor av alla de slag i flera veckor. Några av er tjuvstartade nog redan på annandag jul när de första semlorna började dyka upp i butiker och i cafédiskarna. Själv är jag den där traditionsbundna sorten, som brukar premiäräta den där allra första semlan på den RIKTIGA fettisdagen. Jag tycker liksom att det är tjusningen med olika årstider och olika högtider, att man får äta olika saker vid olika tidpunkter. Lussebullar och pepparkakor i advent och till jul, och semlor i fastan och till påsk. Men, men, man får förstås göra precis hur man vill med den saken. Förresten går tiden så rasande fort att det snart är lika bra att köra allting året runt! Tomtar, påskkärringar, halloweenspöken och midsommarstänger, lussekatter, semlor, spökmaränger och jordgubbstårta. Huller om buller! Testa gärna min pepparkakspavlova med äggkräm och sommarbär.

Men nu var det semlor det handlade om. Eller fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg. kärt barn har som bekant många namn. Jag tänkte i allra största anspråkslöshet och ödmjukhet tala om att jag nu har åstadkommit världens bästa glutenfria semla, haha! Skämt åsido så är jag riktigt nöjd med mina semmelbullar. Och bara för att tillfredsställa er, kära semmelfantaster, så gjorde maken och jag ett litet avsteg från våra principer och provsmakade varsin semla häromdagen. Resten av bullarna stoppade jag i frysen till kommande fettisdag och fastetisdagar.

Mjölet jag använde är en färdig ljus mjölblandning från Glitne. Föredömligt kort ingredienslista och bara med sånt som jag själv brukar använda. Och om ni tror att jag är sponsrad av Glitne eftersom jag skrivit om dem flera gånger (här och här), så tror ni alldeles fel. Jag tycker de har bra produkter helt enkelt, och jag puffar gärna för små aktörer i nätbutiksfloden som brinner - inte bara för att maximera den egna ekonomiska vinsten utan också för att hjälpa andra.

75 g smör
3,5 dl valfri mjölk
2 tsk husk

50 g röd eller blå jäst
½ - 3/4 dl ljust rårörssocker
2 stora ägg
500 g ljus mjölblandning från Doves Farm
3 krm nystött kardemumma
2 krm salt

1 ägg till pensling

Smält smöret och häll på mjölken. Ljumma till ca 34 - 35 grader.
Lös jästen i ca en halv deciliter av blandningen och vispa ut husken i resten, lite i taget så det inte klumpar sig. Låt stå och svälla 10 minuter till en lös gröt.
Blanda ihop huskblandningen med jästblandningen, och tillsätt socker och ägg.
Ta undan en deciliter av mjölet till utbakning och blanda resten med kardemumma och salt. Tillsätt lite i taget medan maskinen kör, och arbeta degen ordentligt ca 8 - 10 minuter.
Täck över och låt jäsa en timme.
Jobba ned degen igen i maskinen, och ta sedan upp på bakbordet. Knåda igenom med resterande mjöl, och dela i 15 - 16 bitar.
Rulla med lätta händer bullar och lägg på papprad plåt. Eventuellt kan du ta en aning mjöl på händerna eller gnida in händerna med en aning smör så går det lätt att forma fina bullar.
Täck över och låt jäsa på nytt en halvtimme.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda sedan i ca 240 graders ugnsvärme ca 14 - 15 minuter.

Förslag på andra glutenfria semlor och olika fyllningar hittar du här eller här. Till mina semlor blandade jag den här gången inkråm uppblött med lite grädde, mandelmjöl och kokosflorsocker.
Lite vispad grädde på det, och så lite kokosflorsocker siktat ovanpå hela härligheten. Varm mjölk till enligt gammal tradition. Enjoy!!

Och vet ni vad! I morgon börjar ju Vänliga Veckan. Då tänkte jag vara lite extra snäll och vänlig och bjuda er på inlägg varenda dag, hela veckan. Ses i morgon! Ha en fortsatt härlig och välsignad söndag allihop!

4 kommentarer:

 1. Åhhhh... hetvägg... det är så gott! VI har faktiskt inte ätit en endaste liten fastlagsbulle i år (än så länge), får se om vi kan få till någon på självaste dagen F. När fru M jobbade på café i stan så vägrade caféägaren att sälja fastlagsbullar innan nyår, men därefter gick det inte att stå emot kundtrycket längre:)

  Stor kram till dej Kjersti!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tjuvstartade som sagt med en semla för "uppdragets" skull, men nu väntar jag tills det är dags på riktigt. Nej, förstår att det kan vara svårt att vara principfast när man ska konkurrera om kunderna. Det får bli en lussebullssemla helt enkelt. Kram till er också!

   Radera
 2. Vad sugen jag blev nu på fastlagsbulle :) Gott, måste nog baka snart. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sätt igång bara, Katarina! Vad hindrar dig? Kram!

   Radera