torsdag 26 februari 2015

Enkel Kesokaka med honung och hirsmannagryn - glutenfri och även laktosfri vid behov



Det är ganska gott med någon form av pudding eller kaka efter en soppmåltid. Det kan inte hjälpas. För mig väcker det i alla fall barndomsminnen. Vi åt ofta risgrynspudding eller mannagrynspudding med saftsås hemma hos mig, för att förstärka mättnaden efter soppan. Nyligen åt vi den här skapelsen efter en vitaminkryllande grönkålssoppa.

Den här kakan/puddingen har Keso som huvudingrediens, och dessutom har jag använt glutenfria hirsmannagryn. Om du inte har glutenbekymmer kan du förstås ta vanliga mannagryn. Den aromatiska och helt ljuvliga honungen som också fick smaksätta kakan köpte jag i höstas på Rhodossemester.

Du kan på gammaldags maner bjuda saftsås till kakan/puddingen, men också vispad grädde, yoghurt, sylt eller färska bär. Det är enkelt att göra kakan/puddingen laktosfri genom att använda laktosfri Keso.

500 g Keso
2 stora ägg
1/4 dl flytande honung
3 msk hirsmannagryn - bild i det här inlägget
3 krm nystött kardemumma

Vispa upp äggen tillsammans med honung så att det blir jämnt och lite fluffigt. Går bra med exempelvis en ballongvisp.
Blanda ned Keso, hirsmannagryn och kardemumma och häll i en smord form.
Grädda i knappt 200 grader ca en halvtimme tills ytan är gyllenbrun och smeten stannat i mitten.
Servera gärna kakan/puddingen lite ljummen med de tillbehör du valt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar