onsdag 11 februari 2015

Pannkakor enligt BAKUT



Jätegoda, rejäla pannkakor, kan det vara något? De här har jag gjort enligt recept från boken BAKUT, som jag skrev om igår. De är lite "stadigare" än de pannkakor jag gjort tidigare, och är lätta att ha att göra med. De gick väldigt lätt att vända, och inte en enda blev kvaddad. Enligt receptet blir det ca 7 pannkakor, men jag gjorde 12 stycken lite mindre i crepesstorlek. Så här gör du BAKUT-pannkakor i min tappning:

4 ½ dl valfri mjölk
3 ägg
1 tsk husk
1 dl rårismjöl
1 dl quinoamjöl
1 msk potatismjöl
½ tsk salt

kokosolja eller rapsolja till stekning

Vispa ihop mjölk, ägg och husk till en lös gröt, och låt stå och svälla en liten stund.
Blanda ihop mjölsorterna och salt, och vispa ned lite i taget under oavbruten vispning så att smeten blir slät och klumpfri. Låt smeten stå och svälla i rumstemperatur en halvtimme, och grädda sedan pannkakor/crepes i det matfett du valt och på medelvärme.
Jag tog ungefär en halv deciliter smet till varje pannkaka. Vispa om ordentligt i smeten mellan varje omgång eftersom det tjocka annars lätt sjunker till botten.

Servera med valfria tillbehör. Först fick hälften av pannkakorna i nygräddat skick sällskap av blåbärssylt, färska blåbär och en klick smetana, och resten fyllde jag dagen därpå med en kycklingröra och gratinerade som crepes.

I morgon bjuder jag på jättegoda vegobiffar med råris och grönkål. Hoppas vi ses då!
Och ni glömmer väl inte att haka på vänlighetsupproret!

5 kommentarer:

  1. Vilka fina pannkakor, Kjersti! Jag brukar använda mer ägg och lite bakpulver i glutenfria pannkakor för att få dem hållbara. Tyvärr har blivit känslig för psylliumfrön så pass att jag fått andningsproblem av dem, så jag kan inte använda fiberhusk längre :( Du som bakar mycket glutenfritt, har du några tips på vad man kan ersätta fiberhusken med i bröd för att få den där brödiga känslan? Jag funderar på pofiber men typ dubbelt så mycket... Vad tror du? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men usch och fy! Andningsproblem ska man inte utmana, så håll dig borta från husk!!! Jag brukar också vanligtvis använda mer ägg i mina pannkakor och betydligt mindre mjöl, men nu ville jag testa receptet rakt av. Xantangummi kan ersätta husk. Läs mer i det här inlägget. http://kjerstismatochprat.blogspot.se/2014/08/saftiga-havretekakor-med-xantangummi.html. Doves Farm har glutenfritt xantangummi i sitt sortiment. PO-fiber använder jag också flitigt, så testa med det. En extra äggvita eller linfrökross kan också bidra till att hålla ihop brödet bättre. Lycka till Sara, och hör gärna av dig igen! Ta hand om dig!

      Radera
  2. Hej Kjersti! Idag lagade jag dina pannkakor och jag tycker att de smakade bra och var lätta att grädda. Tack för en trevlig och lärorik sida.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du uppskattade pannkakorna Szibilla! Jag tycker också de är bra och lätta att ha att göra med. Ha det bra!

      Radera