fredag 13 februari 2015

Långbakad högrev eller fransyska med viltsmakDet blir mer och mer långkok här hemma. Det är så otroligt bekvämt att bara pytsa ihop allt i en och samma gryta, sätta in i ugnen, och sedan låta alltsammans stå och puttra mört och mjukt medan man har tid för annat. Sen är det bara att sätta sig till bords och njuta. Dessutom går det att variera rätten på hur många sätt som helst, dels beroende på vilket kött man använder, dels vilka grönsaker och kryddblandningar man väljer.

Den här gången fick det bli en fin bit fransyska (har även gjort med högrev), som tillsammans med potatis, morötter, äpplen, öl och en viltkrydda blev en njutbar alltiettmiddag serverad i djupa tallrikar och med både gaffel, kniv och sked som hjälp..

1,2 - 1,4 kg fin högrev eller fransyska - svenskt kött naturligtvis och gärna ekologiskt om det finns möjlighet
1 msk viltkrydda av något slag - min kom från Krusmyntagården
½ msk flingsalt med ramslök - kommer från Zmaka
1 msk olivolja

8 - 12 medelstora potatisar
1 stor gul lök
4 stora vitlöksklyftor
4 stora morötter
2 stora, fasta och syrliga äpplen
2 dl glutenfri öl - brukar finnas flera sorter på Systemet
1½ köttbuljongtärning - Kung Markatta
persilja att strö över

Mortla först kryddan tillsammans med flingsaltet. Blanda med olja till en "gegga" och gnid in köttstycket runtom. Lägg i en stor gryta som har lock.
Skala och ansa potatis, lök, morötter och äpplen. Skär i klyftor och grova bitar och fördela runtom köttet, men spar äpplena så länge.
Häll på öl och smula över buljongtärningen.
Täck grytan med lock och sätt in i ugnen på 125 grader. Låt stå ca 7 - 8 timmar. Ös några gånger under tiden och blanda om i grönsakerna. Tillsätt äpplena när det är ca en timme kvar av tillagningstiden. Annars riskerar de att bli alltför mosiga.
Ta upp köttbiten, ta bort eventuellt nät (min fransyska var nätad) och skär köttet i bitar. Lägg upp alltsammans i djupa tallrikar tillsammans med den mustiga skyn. Strö över finhackad persilja.

Ha en trevlig inledning på helgen, och håll er på benen i halkan go´vänner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar