onsdag 4 februari 2015

Glutenfritt energifröbröd - för alla som behöver extra näring



Det här brödet är det senaste i min arsenal av glutenfria formbröd. Det börjar bli ganska många vid det här laget! Det här är ganska likt mina tidigare glutenfria bröd, men med lite variation på ingredienserna. Eftersom jag bakade det till Lille V:s mamma (som behöver lite extra energipåfyllning eftersom Lille V är ett riktigt matvrak) och hon ogillar allt vad frukt och bär heter i bröd och matlagning, så hoppade jag över det och koncentrerade mig på fröer, flingor och mjöl.

Brödet är fullt med energi och bra näring, och dessutom utmärkt för magar som "håller på sig". Jag tror knappast den mage är född som orkar hålla stånd efter ett par skivor av det här brödet! Brödet är gott både som det är och rostat. Lite mer om glutenfri bakning hittar du i det här inlägget. Lycka till nu med bakningen!

50 g färsk jäst
5 dl vatten, ljummat till ca 34 grader
½ dl rapsolja eller avocadoolja
2 msk rissirap, dadelsirap eller flytande honung - jag använde rissirap
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl skalade hampafrön
1 dl linfrökross
1 dl Fibrex
2 dl fullkornsrisflingor
2 dl fullkornshirsflingor
½ dl vitt chiamjöl
3 dl rårismjöl
1 tsk salt
1 msk husk

Lös jästen i det ljumma vattnet och tillsätt därefter ingredienserna i tur och ordning fram till mjölet.
Blanda rårismjöl med chiamjöl, salt och husk och tillsätt lite i taget medan maskinen kör. Arbeta degen på lågt varvtal ca 10 minuter. Den blir ganska fast i konsistensen.
Lägg över i en väl smord brödform på ca 1,8 liter, täck över med handduk och låt jäsa svalt och dragfritt 2 timmar.
Sätt in i ugnen på 225 grader och grädda en kvart. Sänk värmen till 175 och fortsätt grädda ytterligare en timme och en kvart. Ta brödet ur formen och fortsätt grädda utan form en kvart till.
Låt brödet svalna på galler, väl inlindat i dubbla bakdukar.
Skiva det tunt och frys in, så är det lätt att ta fram och tina vartefter.

2 kommentarer:

  1. Brödet ser väldigt gott ut och jag vill gärna ha tuggmotstånd i mina bröd. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är det här brödet för dig Katarina! Det är rejält tuggigt. Och gott! Kram till dig också!

      Radera