onsdag 17 september 2014

Naggande goda och nyttiga havrekokosbollar med fikon och kakaosmör



Det kan inte hjälpas, nog är det ganska gott med något sött som avrundning till kaffet eller teet efter maten. Gör man dem enligt det här receptet tycker jag gott man kan unna sig den lilla utsvävningen. Jag tror faktiskt att det är bland de bättre kokosbollar jag gjort. Hittills! Bollarna var dessutom bra att ta till under värmeböljan tidigare i somras, då de repriserades flera gånger. Man kände sig ju inte så lockad att sätta på ugnen när det var 33 grader varmt! Nu när det är mer  höstlikt i luften är det i stället riktigt skönt att ställa sig vid ugnen och bli lite uppvärmd, men bollarna smakar faktiskt bra året runt. Även när det blåser snåla höstvindar.

Jag har gärna något proteinpulver i mina bollar och har gjort dem både med Betaglukan och risproteinpulver. Om du inte har det hemma kan du bara utesluta det och kanske ta en aning mer havregryn eller kokosflingor. Bollarna blir nyttiga ändå. I det här inlägget ser du bild på proteinpulvren, och här kan du läsa lite mer om Betaglukan.

Både ekologiska kokosflingor och mandelspån är dyra, så kasta inte det som blir över i påsen när du strösslar bollarna. Det blir alltid lite kvar som inte fastnar på bollarna. Spar det till nästa omgång bollar eller använd det i andra bakverk eller gröt.

Det är faktiskt kokosflingor och inte kokosmjöl i påsen på bilden - även om man kan tro det av namnet. Eftersom det går åt en hel del kokosflingor härhemma, bla i min mysli, så köpte jag en rejält stor förpackning senast jag var på Gryningen i Stockholm. Det blir lite mer ekonomiskt.

100 g torkade fikon + 2 dl kallt vatten

40 g kakaosmör
40 g kakaomassa
30 g kallpressad kokosolja
1 dl glutenfria havregryn - ca 50 g
1 dl kokosflingor - ca 45 g
1 msk rå kakao
1 - 2 msk flytande honung, dadelsirap, yaconsirap eller tapiocasirap
2 msk Betaglukan eller risproteinpulver - jag har gjort med båda delarna
½ tsk vaniljpulver

Kokosflingor, mandelspån eller kakao att rulla bollarna i.

Snoppa fikonen och lägg dem i blöt över natten. Häll av fikonen morgonen därpå, men kasta inte det söta och goda blötläggningsvattnet utan drick det rakt upp och ned eller använd det som bas i en smoothie. Super för motsträviga magar!
Riv kakaosmör och kakaomassa grovt direkt ned i en kastrull. Tillsätt också kokosolja. Smält alltsammans på låg värme och låt det sedan svalna till rumstemperatur.
Mixa hastigt fikonen, först en kort stund på egen hand, sedan med honungen och allt det torra i matberedaren. Tillsätt kakaosmör/kakaomassa medan maskinen är igång. Mixa ytterligare en kort stund så allt blandas.
Gnid in händerna med lite kokosolja eller sätt på plasthandskar, och rulla bollar i valfri storlek. Jag gjorde lite större bollar. Sätt in i kylskåpet att stelna.
Lägg kokosflingor, smulade mandelspån eller kakao i en plastpåse och lägg i bollarna. Skaka runt så de blir helt täckta.
Förvara bollarna kallt i kylskåpet, men ta gärna fram dem en stund innan de ska ätas. De blir godare efter en dag när de hunnit "sätta sig".















7 kommentarer:

  1. En sådan där eller två skulle smaka fint just nu! Kram från ett varmt Singapore.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina! Här blåser det i stället riktigt snåla höstvindar, men jag har i alla fall laddat med sol och värme under en vecka på Rhodos. Kram i retur!

      Radera
  2. Du som gör så mycket smarrigt allergivänligt, kan inte du hitta på nåt liknande de här, fast helt utan kakao? Jag vet att det inte är vanligt att vara allergisk mot kakao, men det är jag. Blir lika dålig av finchoklad med hög kakaohalt som av fulchoklad med nästan bara kakaofett. Men jag skulle vilja hitta några helt kakaofria havrebollar eller vad man ska kalla dem. Chokladbollar utan choklad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa lika dela dadlar (inte torkade) och kokos och mixa ihop. Lite kokosolja också om de behöver bli lite krämigare. Rulla i kokos. De blir väldigt goda! Eller så gör du en vanlig chokladboll, utesluter kakaon och lägger till lite mer havregryn. Lite vaniljpulver är gott i istället :)

      Radera
    2. Tack för förtroendet Trollmor! Ska försöka klura ut något bra. Saras förslag låter annars riktigt bra tycker jag. Testa det medan jag sätter igång och exprimenterar.

      Radera
  3. Gott och nyttigt är ju en en oslagbar kombination. De där måste jag testa. Tack för receptet.

    Mvh
    Madeleine, Landleys kök

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv Madeleine! Roligt att du vill testa. Visst är det kul när hälsa och smak går att kombinera - och det gör det ju faktiskt väldigt ofta! Ha det gott!

      Radera