måndag 29 september 2014

Glutenfri vegopaj med blomkål och kantareller



Idag tänkte jag bjuda er på en riktigt maffig vegetarisk paj med blomkål och kantareller, och med en krämig äggstanning/röra av scamorza och persilja.

Jag bjuder kort och gott till bords, och önskar er alla en riktigt härlig Köttfri måndag! Idag skiner solen här och det är riktigt härligt höstväder. Det tackar vi för! Eftersom det dessutom tydligen är kaffets dag idag föreslår jag att du unnar dig en riktigt god kopp kaffe på maten - kanse utomhus i solskenet rentav!

En sats pajdeg enligt det här receptet.

1 stort blomkålshuvud, 800 g
30 g torkad svamp - jag hade hälften vanliga kantareller och hälften trattkantareller
3 stora vitlöksklyftor
1 klick smör, ca 15 - 20 g

250 g scamorza eller liknande - fast mozarella går också bra
3 stora ägg
1 dl grädde
1 knippa persilja
1 tsk dijonsenap
1 tsk pestokrydda med ramslök (bild i det här inlägget) - eller annan valfri kryddblandning
salt och vitpeppar från kvarn

Gör pajskalet enligt anvisning i mitt förra pajrecept, och fodra det också med ostskivor enligt det receptet.

Lägg svampen i blöt i rikligt med kallt vatten minst en halvtimme, gärna längre.

Ansa blomkålshuvudet, ta bort rotstock och blast, och bryt i buketter. Förväll blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten. Låt rinna av väl.
Låt svampen rinna av väl och lägg i kall stekpanna. Sätt på värmen. När all vätska dunstat tillsätter du smör och skalad och tunnflisad vitlök. Fräs runt några minuter.
Fördela blomkålsbuketter och svampfräs i pajskalet.
Mixa ihop scamorza, ägg, grädde, persilja, senap, krydda samt salt och vitpeppar och häll försiktigt över pajen. Lyft med en gaffel så det rinner ner runtom och överallt.
Grädda i 200 grader lite drygt en halvtimme, och servera sedan med sallad.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar