söndag 7 september 2014

Dansösens marängtårta med vit choklad- och citroncurdsgrädde samt färska bär - glutenfri förstås



En av de allra första matlagningstävlingar jag vann, var med en marängtårta. Jag visste nog inte ens att det kallades Pavlova på den tiden, Det var alldeles i början på 80-talet, så det är ju ett tag sedan och mycket har hänt på matfronten sedan dess. Hursomhelst gjorde jag en marängtårta med valnötter som jag sedan fyllde med hjortron och grädde och dekorerade med chokladhjärtan. Den vann tydligen juryns gillande, för jag fick 500 kronor för den skapelsen, en ganska stor summa för 30 år sedan - i alla fall för mig.

Marängtårtan jag tänkte bjuda er på idag är nästan likadan som grundreceptet, men med den skillnaden att jag nu använder ljust rårörssocker i stället för vanligt vitt socker, och även har uteslutit valnötterna eftersom både jag och en av mina döttrar blivit allergiska mot det. Fyllningen blev inte heller hjortron som den gången, utan jag gjorde en vit chokladgrädde med touch av citroncurd och fyllde sedan med färska bär. Tårtan kalasade vi på när dotter Josefin fyllde år nyligen. Varför valet föll på en marängtårta berodde på att jag gjort några satser fuskbea till kräftkalaset och behövde använda vitorna. Vi var alla överens om att det var ett gott val! Tårtan är frasig och krispig utanpå och har ett mjuksegt innandöme. Tillsammans med chokladgrädden och syrliga bär blir det en hit!

4 äggvitor från stora, ekologiska ägg - kylskåpskalla
1 dl ljust rårörssocker
1 dl ekologiskt florsocker
1 tsk äkta vaniljsocker
1½ tsk vit balsamico - jag använde Saltå Kvarns

Fyllning:
3 dl vispgrädde
50 g vit choklad
2 msk citroncurd - köpt eller hemgjord

Garnering: massor med färska bär efter tycke och smak, blåbär, hallon, jordgubbar, körsbär, vinbär, kiwi eller vad du tycker om.

Blanda råsocker, florsocker och vaniljsocker. Jag vågade inte ta kokosflorsocker och riskera haveri, utan det fick bli vanligt ekologiskt florsocker. Tyvärr har jag inte lyckats få till bra maräng med kokosblomssocker, varken det vanliga eller florvarianten.
Börja vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sedan sockerblandningen matskedsvis, lite i taget och vispa under tiden utan avbrott. När allt socker är i tillsätter du balsamicon och fortsätter vispa några minuter till. Massan ska bli tjock, vit och pösig, nästan som klister.
Rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper med hjälp av en mattallrik. Smörj lätt och pudra med maizenamjöl.
Bred ut marängmassan i cirkeln och jämna till så det blir raka fina kanter.
Sätt in i ugnen på 150 grader och grädda 50 minuter. Stäng av ugnen och låt marängbotten stå kvar i ugnen tills den svalnat helt. Jag gjorde den på kvällen och lät den stå över natten. Öppna inte ugnsluckan, även om du är nyfiken på hur det ser ut!
Bli inte förskräckt över att botten breder ut sig och spricker, det är helt i sin ordning.
När du tar ut marängbotten har det förhoppningsvis bildats en liten fördjupning. Den fyller du med chokladgrädden.

Chokladgrädden gör du så här. Koka upp grädden och bryt ned chokladen. Vispa/rör tills all choklad smält. Låt svalna och ställ i kylskåpet. När det är dags att äta tårtan rör du ned citroncurd i chokladgrädden och vispar till fast skum. Dekorera sedan av hjärtans lust med en massa bär.

Hoppas du gillar tårtan lika mycket som vi gjorde! Ha en fin och välsignad söndag!













6 kommentarer:

  1. Kan va den godaste tårtan nånsin, helt sjuk! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det säger du ju om varje ny tårta! Slår den din examenstårta?

      Radera
  2. Svar
    1. Håller med om att den blev lyckad! En av de bättre!

      Radera