lördag 13 september 2014

Näringsspäckat glutenfritt formbröd med massor av hälsosamma fettsyror - välgörande för gammal som ung. Och så ett litet brandtal!Var det nån av er som såg TV-programmet för en tid sedan, där det berättades att tusentals av våra gamla som bor på olika äldreboenden SVÄLTER! De går ständig och alldeles ofrivilligt på en sorts 16-timmars fasta som somliga tillämpar för att gå ned i vikt, men som även när det gäller dem bara ska praktiseras högst två dagar per vecka. I det här fallet handlar det om SJU dagar i veckan. Och det här gäller både boenden som drivs privat och de som drivs i kommunal regi. Jag blev så upprörd när jag såg programmet att jag nästan fick andnöd! Hur är det möjligt?? I vårt välfärdsland! Hur TÄNKER de som fattar besluten? Och hur ORKAR ni - som faktiskt jobbar nära och i verkligheten - med alla besparingar och nedskärningar?

När man blir gammal äter man ofta mindre än när man är yngre och i farten. Då är det extra viktigt att den mat man får i sig dels är full  av bra näring, dels att det inte går så lång tid mellan näringsintagen. Jag menar, hur svårt kan det vara? En nyttig och näringsspäckad smoothie, en banan, eller en smörgås på ett innehållsrikt bröd före läggdags kan väl inte vara oöverstigligt att få till? Något proteinpulver som förstärkning i morgongröten. Ett kokt ägg. En frukt som mellanmål. En energiboll till eftermiddagsfikat i stället för torra kex eller sockerstinna småkakor. Är det verkligen omöjligt??Dessutom är jag fullständigt övertygad om att den extra kostnad det skulle innebära på sikt skulle betala sig i form av färre benbrott, färre depressioner, mindre hjärt- och kärlsjukdomar och därmed minskade sjukhusvistelser och medicinkostnader. ALLA har rätt till ett gott och värdigt liv, hur gammal och skröplig och "inproduktiv" man än är! ALLA har rätt att få känna LUST till livet och må så bra som möjligt!

Jag önskar att jag kunde få distribuera ett av de här bröden till alla landets äldreboenden! Det går att skiva tunt, men varenda liten skiva är fullständigt knökafull av bra ämnen som både gammal och ung behöver, Det är fiberrikt och motverkar förstoppning, (som man lätt kan drabbas av när man blir mer orörlig). Det är proteinrikt, och innehåller både vitaminer, mineraler och bra fettsyror. Baka det! NU!

Här får du några andra tips på hur du på ett enkelt sätt kan öka näringsvärdet på din vanliga mat, och här hittar du en del bilder och tips när det gäller glutenfri bakning.

Ta hand om er själva och varandra! Och glöm inte att rösta i morgon! Jag tycker faktiskt det är vår SKYLDIGHET att använda oss av vår RÄTTIGHET - en rättighet som långtifrån är självklar på hela vår planet. Den rätten ger oss möjlighet att göra vår röst hörd, att fritt vädra våra åsikter, att vara med och påverka och förändra, och att lägga vår röst på den person vi har förtroende för och som vi tror kan bidra till att både Sverige och hela vår värld blir en bättre plats att leva på. Använd den möjligheten! Nog med prat. Nu bakar vi!

50 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
½ dl kallpressad rapsolja, pumpakärnsolja eller kokosolja
2 msk mörk dadelsirap eller agavesirap
1 dl pumpafrön
1 dl skalade hampafrön
½ dl gula linfrön
½ dl linfrökross
½ dl nyponmjöl
2 msk havtornspulver
1 dl hampamjöl
1 dl mald chia
2 dl boveteflingor
4 dl bovetemjöl
1 tsk salt
1½ msk malda psylliumfröskal (Urtekram) eller 1 msk husk

Lös jästen i vattnet, och tillsätt därefter ingredienserna i tur och ordning tills du kommer till bovetemjölet. Kör igång matberedaren så att allt blandas.
Blanda ihop bovetemjöl med salt och psylliumfröskal och tillsätt lite i taget medan maskinen kör på lågt varvtal Arbeta degen väl i 10 minuter.
Klicka upp degen i en väl smord form på ca 1,8 liter och jämna till ytan med lite olja på fingrarna.
Täck över och låt jäsa dragfritt och gärna lite svalare ca 1½ -  2 timmar.
Sätt in i ugnen längst ned på 225 grader och grädda en kvart. Sänk värmen till 175 och grädda ytterligare en timme och en kvart.
Stjälp brödet ur formen, och sätt in det ytterligare en kvart utan form och med ugnen av slagen.
Låt brödet svalna på galler, väl inlindat i bakdukar.
Skiva brödet tunt och frys in.

4 kommentarer:

 1. Räcker upp handen som en av alla frustrerade usk:or i landet :(
  Denna jädrans långa nattfasta som målet är att minska till 11 timmar är verkligen inte lätt att ordna....inte utan mer resurser och tänk om det hade varit ngn annan än Livsmedelsverket som styrt vad som ska handlas upp....(lr kan de få upp ögonen någon gång kanske!!)
  Phu snart är det dax för ännu ett pass....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är verkligen full av beundran för dig och alla andra som gnetar på och försöker göra livet så drägligt som möjligt för de boende - trots bristande resurser och oförståelse från "högre ort". Respect! Vi får försöka hjälpas åt att protestera och höja rösten ett tonläge - var och en på det sätt som är möjligt. Kom i skrivande stund på att jag kanske ska skicka ett mail till alla kommunpolitiker här i Uppsala och länka till inlägget. Varför inte? Stort lycka till Annika! Styrkekram!

   Radera
 2. Vilket smarrigt bröd:)
  Klart jag ska rösta.:)
  Skicka in inlägget snarast till politikerna så bra skrivet
  ha en bra helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! Har faktiskt skickat, men inte fått någon respons. Vi får som sagt hjälpas åt att försöka påverka på olika sätt och i olika sammanhang. Och skrika till rejält när det blir FÖR galet!

   Radera