söndag 21 september 2014

Glutenfri bananäppelkaka på Lilla I:s vis med kokosmjöl och nyponmjölLilla I älskar att hjälpa till i köket. Nästan varje torsdag när vi har hand om henne vill hon att vi ska baka. Den här gången var hon väldigt bestämd på att vi skulle göra en ÄPPELbanankaka. Tja, vad gör man? Man bakar förstås en sån! Lilla I har ännu inte fyllt 3, men är en MYCKET viljestark ung dam när hon är på det humöret. Kakan blev hursomhelst väldigt god och saftig, så det var verkligen inget dumt förslag! Den smakar förträffligt till eftermiddagsteet. Mitt favoritte för tillfället är ett grönt ekologiskt med smak av citron och ingefära som känns nyttigt så här i förkylningstider. Det är svårt att stå pall när dagisbacillerna börjar hoppa runt igen efter sommarens uppehåll!

Även smeten föll som synes Lilla I i smaken.

2 medelstora bananer, ca 355 - 360 g - ekologiska förstås
1 rejält stort äpple, ca 190 - 195 g
1 msk citronsaft

3 stora ägg - ca 190 g sammanlagt
1½ dl ljust rårörssocker
½ tsk vaniljpulver eller ½ msk vaniljsocker
1½ dl kokosnötsmjöl
1 msk nyponmjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 tsk husk

Mosa bananerna med citronsaften. Den här gången när banankakebak stod på schemat var bananerna för ovanlighetens skull unga, raska och släta i skinnet, men har du några skröpliga som ligger och skräpar så ta dem.
Skala och grovriv äpplet och blanda med bananmoset.

Vispa äggen pösiga och fluffiga tillsammans med socker och vaniljpulver/vaniljsocker.
Rör ned bananäppelmoset.
Blanda kokosmjöl med nyponmjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel och husk och rör ned i pöset.
Blanda om väl och låt stå och svälla några minuter medan du smörjer en form på ca 1,5 - 1,8 liter riktigt väl. Bröa eventuellt med glutenfritt skorpmjöl.
Rör om igen och häll smeten i formen.
Grädda i 175 graders ugnsvärme, längst ned i ugnen 45 - 50 minuter. Känn med provsticka för säkerhets skull. Låt kakan vila i formen 10 minuter och stjälp sedan upp den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar