torsdag 27 februari 2014

Glutenfri mättande köttfärspaj med pajskal av kikärtor



Paj igen go´vänner, och en riktigt god sådan! Pajskalet är en variation på gammalt tema - då jag hade blandade bönor i pajskalet. Jag har sedan dess gjort bön- och kikärtspaj flera gånger med lite olika mjöl och lite olika fyllningar. Har märkt att mjölmängden kan variera dels beroende på vilken sorts bönor man använder, dels beroende på vilken sorts mjöl man tar. Även storleken på äggvitan förstås. Så det gäller att pröva sig fram. Degen ska kännas mjuk och hanterlig och lätt kunna tryckas eller kavlas ut. Går den inte ihop tillsätter du en aning vatten.

Det här pajskalet passar förträffligt för dem som av olika skäl försöker dra ner på kolhydraterna. Kikärtorna är proteinrika och innehåller inte så mycket kolhydrater, knappt 19g/100 g, och mjölmängden i pajskalet är inte så stor, så totalt sett blir kolhydratmängden inte särskilt stor - även om pajen inte kan kvala in som en tvättäkta LCHF-paj. Du som är noga på den punkten får anpassa pajskalet efter dina behov och kanske byta ut chilisåsen i fyllningen mot lite mer tomatpuré.

Så här blev hursomhelst min senaste pajvariant, som föll väl ut och fick med beröm godkänt när vi hade lunchbesök förra helgen. Den enda som nobbade pajen var lilla I. Hon ville ha korvgryta! Och eftersom det fanns rester kvar från dagen innan så fick hon väl det då. Mormor är lättcharmad och inte särskilt svårövertalad!

1 tetra färdigkokta kikärtor, 380 g
2 msk rapsolja
1 äggvita
1 dl rårismjöl
1 msk husk
1 krm salt
(1 - 2 msk vatten)

450 g köttfärs - gärna lite mer grovmalen nötfärs
1 paket bacon - kan bytas mot kalkonbacon om man undviker griskött
2 stora vitlöksklyftor
½ dl chilisås
2 msk osötad tomatpuré
2 tsk dijonsenap
2 tsk BBQ citronmix eller annan valfri kryddblandning (se här vad den innehåller)
några varv på saltkvarnen - gärna egentillverkat vitlökssalt
ghi eller olja till stekning

ca 10 halvor romanticatomater eller körsbärstomater - färska, lite lätt urkramade, eller ugnsbakade
ca 140 g lagrad ost i skivor
4 ägg
1½ dl grädde
1½ dl smetana
några kvarnvarv salt och vitpeppar

Spola av kikärtorna i kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt.
Mixa dem med olja och äggvita.
Blanda rårismjöl, husk och salt och tillsätt lite i taget. Mixa ihop till en "boll". Tillsätt lite vatten om degen verkar torr och har svårt att gå ihop. Låt degen vila övertäckt i rumstemperatur 10 minuter.
Kavla ut till en rund platta och fordra en smord pajform - gärna lite högre - med degen. Tryck till i kanterna.
Nagga botten och ställ in i kylskåp en halvtimme innan du förgräddar pajskalet 10 - 12 minuter i 200 graders ugnsvärme. När du tar ut pajskalet ur ugnen lägger du genast hälften av ostskivorna i botten. Det gör att fyllningen inte lika lätt "soggar till" pajskalet.

Hacka baconet eller mixa grovt. Skala och flisa vitlöken.
Fräs lök, bacon och köttfärs smuligt i matfettet. Tillsätt chilisås, tomatpuré, senap och krydda och ta några varv med saltkvarnen. Låt röran puttra ca en kvart så att det mesta av vätskan kokar in.
Lägg röran i pajskalet och fördela tomaterna och de resterande ostskivorna över.
Mixa ihop ägg, grädde och smetana, krydda med en aning salt, och häll försiktigt över pajen.
Sänk värmen något, till 180 - 190 grader, och grädda pajen klar, ca 40 minuter.
Servera med en fräsch sallad.







14 kommentarer:

  1. Det är så gott med paj! Smart att lägga ost i pajbotten!
    Så ditt lilla barnbarn är!
    Ha en underbar dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar också paj, det går att variera så mycket. Jag har nästan alltid ost i botten numera, skalet behåller sig frasigt då. Visst är hon gó vår Lilla I! Kram!

      Radera
  2. Instämmer med Lana, vad smart att lägga ost i pajbotten! Pajskal med bönor var ju en höjdare, så det här måste ju också provas.
    Klart att mormor ska skämma bort barnbarnen, det är väl lite det som är poängen :-), få vara den som kan tänja lite på gränserna. Vad stor hon har blivit och ett riktigt charmtroll!
    Ha en trevlig helg! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillade den andra pajen Maria! Då tror jag absolut du kommer att gilla den här varianten också. Jag vet ju att du inte äter griskött, men baconet kan du ju hoppa över eller ersätta med kalkonbacon som sagt. Det ger lite extra skjuts åt smaken. Nog är det svårt att motstå de där ögonen!!! Men visst är det mormödrars privilegium att få skämma bort! Kram!

      Radera
  3. Den där pajen var en riktig höjdare, en av de bästa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Gjorde en vegetarisk variant med samma skal till igår, och den blev också superlyckad.

      Radera
  4. åh vad gott blev riktigt sugen på att göra paj:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bara att sätta igång Milla! Kanske en lördagspaj? Ha en riktigt bra helg! Här är himlen helt jämngrå, men hoppas på att det skiner upp.

      Radera
  5. Så roligt att se lilla charmtrollet nu när hon vuxit till sig! Förstår att mormor smälter. Jag tycker mig se att hon liknar dig riktigt mycket! Nu ska det snart bli kikärtspajskal här också. Lysande idé! Kram Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en väldigt snäll komplimang Anne! Hon är riktigt kul nu, och det är ett privilegium att bo så nära och att få träffas varje vecka. Hoppas din paj blir lika bra som mina har blivit. Ha en fin helg! Kram!

      Radera
  6. Mums! Annars slukar hon ju det mesta du äter: "Det här var RIKTIGT gott mormor!" :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaadå, hon är inte svår att ha i maten, men det här föll inte på läppen. Tur att det fanns annat att fresta med!

      Radera
  7. Vi bokmärker det direkt i alla fall, fast det där mjölet kan man kanske byta ut mot något annat - vad tror du om mandelmjöl? Vi får helt enkelt prova oss fram:) Smart att ha osten i botten också, det måste ju blir som en extra krämig lite skvätt ostsås där.

    Kram på dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det funkar säkert med mandelmjöl också, men det har jag inte testat just i den här pajvarianten. Gillar ni inte rårismjöl? Kram tillbaka!

      Radera