fredag 7 februari 2014

Skafferigenomgång del II - oljor, vinäger/balsamico, socker och andra sötningsmedel.

Jag började min skafferigenomgång med att berätta om bärpulver, olika slags näringspulver och proteinpulver samt torkad frukt, och nu har turen kommit till oljor, vinäger, socker och andra sötningsmedel som jag brukar använda.

Det finns en mängd olika oljor, och det kan vara svårt att veta vad man ska välja, kokosolja, olivolja, rapsolja, hampafröolja, avocadoolja, majsolja, druvkärnolja, solrosolja, pumpakärnolja, linfröolja, mandelolja, hasselnötsolja, valnötsolja och andra nötoljor. För att inte tala om alla smaksatta varianter. Sen har vi  förstås även smör och margarin. När det gäller smör/margarin är experterna - som så ofta - oense om hur nyttigt respektive skadligt det är. Jag använder aldrig margarin, men däremot använder jag smör i bakning och till stekning, ofta blandat med olivolja. Som smörgåsfett använder jag gärna ghi blandat med rapsolja eller mandelolja, och rent ghi använder jag ofta till stekning.




Jag brukar växla om lite med olika oljor, men det finns alltid kallpressad kokosolja, en bra jungfruolivolja och en bra kallpressad rapsolja i mitt skafferi. Ofta finns det också mandelolja och avocadoolja hemma och någon smaksatt olivolja. Kokosoljan (jag växlar om med olika märken) använder jag både till stekning, i bakverk och i godis. Rapsolja eller avocadoolja får ofta ta plats i mina matbröd, och den kallpressade olivoljan har jag i dressing. Jag har också en färdig blandning mellan olivolja och kokosolja till stekning.









När det kommer till vinäger och balsamico finns det ju också hur många sorter som helst. Jag tycker det är kul med olika smaksatta varianter, men man klarar sig bra med en äppelcidervinäger, en röd vinäger och någon vanlig vit vinäger. I mitt skafferi finns dessutom dadelbalsamico, äppelbalsamico, salmbärsbalsamico, mangobalsamico, jordgubbsbalsamico och några andra sorter. Vinäger och balsamico har jag i chutney, tomatsås och bakverk för att ta några exempel.






Socker. Ojojoj, det skulle jag kunna skriva ett eget inlägg om egentligen, men jag nöjer mig med att tala om vad som finns i mitt skafferi. Jag har bakat upp många vanliga sockerpaket i mitt liv, men numera är vanligt vitt socker helt bannlyst i mitt eget kök. Däremot är jag inte fanatisk, utan äter om jag blir bjuden, och tar också något glutenfritt med vanligt socker när jag går på fik eller resturang. Hemma sötar jag i stället med kokosblomssocker, rårörssocker, ljust och mörkt muscovadosocker, ljus och mörk agavesirap, yaconsirap, dadelsirap, mörk råsirap av sockerbeta, tapiocasirap, och honung i både fast och flytande form. Ibland sötar jag bakverk med äkta vaniljsocker, men oftast med rent vaniljpulver utan tillsatt socker. De flesta av de här "sötarna" har betydligt lägre GI-värde än vanligt vitt socker, och höjer därför inte blodsockret lika mycket. En del som har bekymmer med sockerberoende "triggas inte igång" av kokosblomssocker på samma sätt som av vanligt socker, och klarar därför av att baka med det. De här olika socker- och sirapssorterna använder jag i dryck, sylt, marmeladcurdchutneys, bakverk, smoothies, godis m m, och även här växlar jag om mellan olika märken och fabrikat.











På senare tid har stevia blivit väldigt populärt, i synnerhet hos dem som äter enligt LCHF eller p g a diabetes eller sockerberoende bör vara försiktiga med vanligt socker. Stevia är en intensivt söt ört, många gånger sötare än socker, och finns i "förädlad form" i produkter som ser ut och används som vanligt socker, ofta dock i mindre mängder. Det blev godkänt som sötningsmedel inom EU först för några år sedan, men har använts långt dessförinnan. Idag hittar du massor med produkter i affärerna som är sötade med stevia, drycker, bakverk och godis. Jag har en påse Sukrin i mitt skafferi, men använder det bara om jag ska baka något till någon som är strikt LCHF-are, t ex de här blåbärsmuffinsen. Annars föredrar jag de andra varianterna. Däremot har jag en påse rent steviapulver som jag ibland petar i lite av i en smoothie till exempel. Har du en egen täppa kan du förresten själv odla stevia. En påse yaconpulver finns också i mina gömmor. En liten gnutta ger sötma i en smoothie.





Även om man använder ett "nyttigare" socker behöver man ju inte ta ut svängarna och översöta sin mat eller sina bakverk. Det handlar mycket om vana, och det går faktiskt att vänja sig vid att söta lite mindre.

6 kommentarer:

  1. Ojojoj, jag förstår nu varför inget jag lagar smakar så bra som det du gör. Jag har nämligen INGET av det där hemma :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu tror jag du underskattar ditt skafferi. Om inte annat så fick du ju en balsamico sist vi träffades!

      Radera
  2. Spännande resa genom ditt skafferi. Någon gång ska jag ett kök som rymmer alla sådana saker jag också ;) Jag testar en produkt i taget istället, något nytt åker in när något gammalt är slut. Favoriterna får komma tillbaka senare :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en ganska bra strategi Sara! Mitt skafferi är på tok för fullt, det står staplat på varandra. Men, men, jag har svårt att motstå, det finns ju så mycket spännande! Ha en fin helg!

      Radera
  3. Har inte varit inne på din blogg på ett tag och nu upptäcker jag att du har startat resan genom ditt skafferi! Precis som jag anade verkar ditt skafferi vara stort som en mindre lägenhet! Tack för en härlig genomgång. Jag gillar att du tipsade om vilka två pulver man ska satsa på om man bara har plats för två. Skulle vilja att du gjorde det med olja och socker också; Vilka två sötningsmedel/oljor/balsamico ska jag börja med? Tack tack tack!
    Åsa Wikman

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ju din idé att jag skulle visa upp mitt skafferi, så tack för tipset Åsa! Uppriktigt sagt så rymmer mitt skaferi inte allt heller, utan jag har en del på andra ställen också. Fördelen med att bo i gammalt hus är att det finns en hel del skrubbar, haha! Jag skulle råda dig att byta ut det vanliga sockret mot rårörsocker, och även lägga till ljus agavesirap som är bra i bakverk. Honung kanske du redan har hemma? Nästa steg kan vara att införskaffa kokossocker. När det gäller olja skulle jag satsa på en bra jungruolivolja och en bra kallpressad rapsolja. Nästa steg är kokosolja, som är SÅ bra och nyttigt i det mesta. En bra rödvinsvinäger och en bra vitvinsvinäger är nästan oundgängligt i köket. Till dressingar, majonnäs, hemgjorda tomatsåser m m. Vill du ha någon balsamico skulle jag också satsa på en röd och en vit av bra kvalitet. Sen kan du addera smaksatta varianter. Lycka till! Ska försöka ta mig samman och göra i ordning det tredje skafferiinlägget också, men det dröjer nog några dagar.

      Radera