onsdag 19 februari 2014

Grovt glutenfritt formbröd - för att formtoppa inför sportlovetJaha, då var det dags för veckans brödbak igen. Maffigt är bara förnamnet! Nyttigt likaså. Brödet är fullkomligt proppfullt med bra fibrer, nyttiga vitaminer och mineraler, finfina fettsyror och naggande goda spårämnen. Kan knappast bli bättre. Dessutom är brödet jättegott. Några skivor till frukosten med ett proteinrikt pålägg, och du kommer snart att kunna sälla dig till OS-truppen! Nja, jag lovar förstås ingenting, men nog har du bättre förutsättningar att komma i toppform än om din morgonmacka består av en skiva vitt rostbröd med marmelad.

Tycker du att listan på ingredienser är lång? Det tycker jag med! Men du får se det i relation till nyttigheterna som du stoppar i dig. Man kan förvisso baka bröd på enbart vatten, jäst och mjöl, men då är det mest luft du får i dig. Om du vill kan du korta ned listan genom att utesluta något och i stället ta mer av något annat - bara mängderna i slutändan blir ungefär desamma.

Lycka nu till med brödbaket och sportlovsaktiviteterna! Själv ska jag ta mig en promenad. Så långt sträcker sig mina idrottsutövningar!

5 dl iskallt vatten
50 g färsk jäst
2 msk olja - rapsolja, kokosolja, pumpakärnolja eller avocadoolja
2 msk kokossocker eller mörk agavesirap
1 dl skalade hampafrön
1 dl pumpafrön
1 dl oskalade sesamfrön
1 dl krossade linfrön
1 dl hampamjöl
2 dl torkade berberis - eller andra torkade bär
4 dl mörkt bovetemjöl
4 dl ljust bovetemjöl
3 msk glutenfritt surdegspulver
2 msk fiberhusk
2 msk bananpulver
1 tsk salt

Vispa ut jästen i det kalla vattnet och tillsätt olja och socker/sirap.
Därefter tillsätter du allt i tur och ordning tills du kommer till mjölet.
Blanda mörkt och ljust bovetemjöl med surdegspulver, husk, bananpulver och salt och tillsätt lite i taget medan maskinen kör på lågt varv.
Arbeta degen väl en kvart och klicka sedan upp den i en mycket väl smord form på minst 1,8 liter, helst 2 liter. Jag använde den mindre formen och brödet blev VÄLDIGT högt. Släta till ytan på brödet med lite vatten eller olja på händerna, och tryck ned brödet ordentligt i formen så inga håligheter bildas.
Täck över och låt jäsa dragfritt och inte alltför varmt i 2 timmar.
Sätt in brödet i 225 graders ugnsvärme - längst ned - och sänk genast värmen till 175. Grädda brödet 1½ timme. Stäng av ugnen och fortsätt grädda brödet utan form och med ugnen avstängd yttterligare 10 minuter. Låt svalna väl inlindat i dubbla lager bakdukar. Skiva tunt och frys in, så är det lätt att ta fram vartefter.

Tips inför baket och bilder på olika mjölsorter hittar du här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar