lördag 15 februari 2014

Glutenfritt knäcke av det beroendeframkallande slagetDet finns hur många varianter på glutenfritt knäcke som helst, men det här måste ni bara göra. Det är SÅÅÅÅÅÅ gott! Definitivt beroendeframkallande. Jag knaprar i mig den ena biten efter den andra. Det är lite pickligt och kletigt när man ska kavla ut degen, men i övrigt är brödet hur lättgjort som helst. Dock behöver det sina modiga timmar i ugnen och även förberedas några timmar i förväg.

Inspiration till knäcket fick jag från EWALIES knäckemix, som innehåller ungefär samma ingredienser som mitt knäcke, men där tillagningen är lite annorlunda. Den här varianten med bovetekross och kikärtsmjöl är också supergod, liksom den här varianten med canihuafrön och chiafrön. Amys knäcke ser också lovande ut, liksom Trillans, även om jag inte hunnit testa dem än.

Sätt nu igång och baka bara! Det är värt besväret!

3 dl grova boveteflingor, ca 120 g
3 dl rårisflingor, ca 140 g
2 dl solrosfrön, ca 100 g
2 dl pumpafrön, ca 100 g
½ dl linfrökross, ca 20 g
1 msk fiberhusk
6 dl kallt vatten
2 msk kallpressad rapsolja

1 - 2 msk flingsalt
1 msk torkad oregano - eller hälften oregano och hälften timjan

Blanda flingor, frön, kross och husk i en skål och häll i vaten och olja.
Rör om ordentligt, täck över och låt stå och svälla i rumstemperatur några timmar.
Du kan också låta det stå i kylskåp över natt.
Dela degen i två delar och platta/kavla ut tunt på bakplåtspapper. Jag gned in min lilla pajkavel med lite rapsolja så gick det galant. Lägg på två ugnsplåtar. Hela ugnsplåten ska vara täckt. Sporra eller skär ut rutor så är det lättare sedan att bryta brödet.
Smula över flingsalt och krydda. Jag kryddade ena plåten med oregano och den andra med timjan.
Grädda båda plåtarna samtidigt i varmluftsugn på 100 grader, gärna med ugnsluckan lite på glänt så fukten kan dunsta. Byt plats några gånger under tiden, och vänd gärna på brödet någon gång. För mig tog det tre timmar innan brödet kändes tillräckligt torrt.
Stäng av ugnen och låt det eventuellt stå på eftertork tills ugnen svalnat.
Förvara knäcket torrt och lufttätt.4 kommentarer:

 1. Jag förstår precis vad du menar med beroendeframkallande :) De här passar dessutom bra som snacks istället för chips...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Det är faktiskt svårt att sluta när man börjat äta det. Definitivt ett bra snacksalternativ!

   Radera
 2. Å vad gott det ser ut!!! Hoppas att det är bra med dig! /AnnaCarin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack AnnaCarin! Det är bra med mig - ovanligt bra höll jag på att säga. Har hållit mig frisk och förkylningsfri ända sedan november vilket nästan får betraktas som ett rekord! Hoppas det är bra med dig och familjen också. Må så gott!

   Radera