torsdag 5 december 2013

Vardaglig pasta med lax, torsk, spenat, broccoli och ugnsbakade körsbärstomater





Pasta blir det emellanåt här hemma, i synnerhet när lilla I är på besök. Hon älskar pasta. Hon brås väl på sin mormor helt enkelt!

När jag var 11 år och bodde i Congo drabbades jag på en lång resa på knaggliga byvägar i bushen - på väg till en lite större stad - av brusten blindtarm. Jag opererades - i grevens tid verkligen - när vi äntligen kom fram. Sjukhuset drevs av nunnor, och där fanns också en belgisk läkare. Jag var jättesjuk och fick ligga kvar på sjukhuset i flera veckor med antibiotikadropp, men när jag så småningom frisknade till så pass att jag kunde äta kom de söta nunnorna varje morgon - frasande och styvstärkta i sina stora dok - och frågade vad jag ville ha till mat. "Macaroni" var det stående svaret. Till slut kallade de mig för "Mademoiselle Macaroni"! Både de och jag grät när jag till slut fick lämna sjukhuset och åka tillbaka till min internatskola. Tja, det lovet blev inte riktigt som jag tänkt mig!

Jag gillar fortfarande pasta, men nu finns det ju så många olika spännande sorter att välja på, även glutenfria, och inte bara "macaroni".

Och i den här rätten ser ni ännu ett exempel på där mina goda ugnsbakade tomater kommer till användning. Jag har nästan alltid en sats i kylen till olika maträtter.

200 g pasta - kokt enligt anvisning på paketet
100 g fryst bladspenat
100 g små broccolibuketter
2 - 3 vitlöksklyftor
2½ dl valfri grädde
2 tsk valfri kryddmix - jag använde en fiskkryddeblandning från Krusmyntagården
150 g laxfilé
150 g torsk - gärna ryggfilé
ca 12 små ugnsbakade tomater
olivolja till stekning
salt och svartpeppar från kvarn

ev parmesanflagor

Skala och flisa vitlöken tunt, och fräs den mjuk och glansig i olivolja. Tillsätt knappt tinad spenat och broccolibuketter och fräs ytterligare några minuter under omrörning.
Tillsätt grädde och kryddblandning och låt koka ihop och mjukna ca 4 minuter.
Tillsätt fisken skuren i kuber, och sjud på svag värme tills den är precis genomkokt.
Vänd ned tomaterna och smaka av med salt och svartpeppar från kvarn.

Under tiden som det andra blir klart kokar du pastan och låter den rinna av. Vänd ned i pannan och servera omedelbart. Hyvla eventuellt över lite parmesanflagor.

8 kommentarer:

  1. Vilken härlig maträtt:) Pasta kan man bli riktigt sugen på ibland:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Milla! Ja, jag är nog fortfarande 11 år där inuti, för jag blir fortfarande sugen på "macaroni" alltsomoftast.

      Radera
  2. Oj då, visst är det härligt med matminnen men vi förstår att den 11-åriga Kjersti inte uppskattade just det skollovet så mycket... Men det var ju snälla nunnor i alla fall:)
    Pasta gillar vi väldans och vi försöker att variera rätterna, det finns ju verkligen många olika goda sätt att laga till pasta på. Detta låter som att det hade gått hem även på vårt matbord!

    Hoppas du får en fin helg, Kjersti
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anki och Håkan, ni är så välkomna hit till mitt matbord för att smaka! Tja, livet blir ju inte alltid som man tänkt sig, men just den här gången slutade det ju lyckligt. Väldigt bortskämt, ompysslad och fullproppad med "macaroni" kunde jag återvända till skolan. Önskar er också en riktigt härlig helg, och att ni inte blåser bort med stormen Sven.
      Kram på er!

      Radera
  3. Svar
    1. Tack Amanda! Så roligt att du hittat till min blogg. Jag ser att du också bjuder på mycket gott! Fortsatt trevlig advent önskar jag dig!

      Radera
  4. Dina varianter på laxpasta är våra absoluta vardagsfavoriter här hemma :-)

    SvaraRadera