torsdag 12 december 2013

Glutenfria minipajer med pepparkakssmak och ädelostfyllning



Pepparkakor med ädelost är vid det här laget en klassisk kombination. Även pajskal av pepparkakor börjar nog sälla sig till den kategorin. Den här gången gjorde jag pajdegen som en vanlig glutenfri pajdeg, och smaksatte bara med lite pepparkaka, vilket jag tycker blir väl så gott. Eftersom laktosintoleranta finns bland gästerna fick fyllningen bli på den finska, laktosfria blåmögelosten Aura. Jag använde mina egengjorda pepparkakor till smaksättning av degen, men förutsätter att det även går bra med köpta om du inte har hunnit baka egna.

Servera minipajerna ljumma, gärna med någon god marmelad eller chutney till. Persimonmarmelad smakar gott till , liksom päron- och kiwimarmelad. För att inte tala om hjortronsylt (köpt)! Spännande och gott till varm hemgjord äppeldricka eller glögg.

20 små minipajer i mazarinformsformat blev det av satsen.

ca 40 g pepparkaka
3 dl rårismjöl
1 msk PO-fiber
125 g LF smör
1 msk smetana
(ev några droppar vatten)

100 g LF Aura blåmögelost
4 stora, ekologiska ägg
2 dl LF grädde

Mixa ihop pajdegen, och forma till en rulle, som får ligga till sig i kylen en timme. Min deg blev av olika anledningar liggande över ett dygn, och blev därför stenhård. Jag skivade den i 20 jämnstora bitar, sedan fick de mjukna en stund i rumstemperatur, och sedan tryckte jag ut bitarna på en skärbräda innan jag tummade ut bitarna i formarna.
Ställ formarna på en plåt.
Mixa ihop ost, ägg och grädde, och fördela i formarna. Lättast om du tar ett halvlitersmått.
Fyllningen räckte på pricken, till sista droppen till de 20 formarna!
Grädda minipajerna i 200 graders ugnsvärme ca 25 - 28 minuter.
De är godast lite ljumma, men kan göras i förväg och sedan värmas på en kort stund i ugnen.








4 kommentarer:

  1. Mmm...så goda saker du bjuder på! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. De här ska jag göra till helgen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en god idé. Du kan ju göra din vanliga pajdeg och ta vanliga pepparkakor och i övrigt följa receptet.

      Radera