Idag får ni recept på ett riktigt maffigt, glutenfritt julbröd, med massor av godsaker. Det är mörkt, tungt, saftigt och smakrikt och passar förträffligt till någon god ost. Brödet innehåller många ingredienser, men är väldigt lättgjort, så tveka inte att försöka dig på det! Du kan blanda frukt och nötter hejvilt utifrån vad du tål och tycker om. Aprikoserna kan t ex bytas mot fikon eller dadlar, och mandel och cashewnötter kan bytas mot valnötter och hasselnötter, eller något helt annat om du inte tål mandel och nötter överhuvudtaget. Du kanske tycker att gräddningstiden verkar lång, men försök dig inte på att minska den. Första gången jag testbakade brödet lät jag bli eftergräddningen, och då blev det lite kletigt i mitten. Lycka till!
50 g smör - laktosfritt eller mjölkfritt margarin vid behov
4 dl vatten
½ dl dadelsirap eller mörk agavesirap
1½ msk fiberhusk
50 g färsk jäst - röd eller blå går lika bra, men jag tog röd
2 msk nyponpulver
50 g hel, oskalad mandel
50 g naturella cashewnötter
50 g pumpafrön
50 g stora, kärnfria russin
50 g osvavlade, torkade aprikoser - strimlade
½ dl chiamjöl
½ dl krossade linfrön
3 dl rårismjöl
1 dl durramjöl eller ljust teffmjöl - jag har gjort med båda varianterna och det gick lika bra
1 tsk salt
Smält smöret och häll i vatten och sirap. Låt det bli ca 34 - 35 grader varmt.
Smula jästen i degbunken och lös den i en halv deciliter av vätskan. Vispa ned husken i resten och låt svälla 10 minuter till en lös gröt. Blanda alltsammans och kör igång maskinen på lågt varvtal.
Blanda i frukt, frön och nötter/mandel, samt krossade linfrön och mald chia.
Blanda ihop mjölsorterna med salt och tillsätt lite i taget.
Arbeta degen väl, 10 - 12 minuter på ganska lågt varvtal.
Ta upp degen och knåda ihop den ytterligare med händerna. Forma en "limpa".
Lägg degen i en väl smord form på ca 1,8 liter och jämna till ytan med lite vatten eller olja på fingrarna.
Täck över och låt jäsa dragfritt och övertäckt en timme.
Sätt in formen på 225 grader och sänk genast värmen till 175. Grädda brödet 1½ timme. Täck över med bakpapper eller smörpapper om det ser ut att bli för mörkt. Ta brödet ur formen och sätt in i ugnen igen utan form. Stäng av ugnen och låt brödet stå så ytterligare en halvtimme eller tills ugnen svalnat.
Linda in brödet i bakdukar och låt svalna på galler. Försök hålla dig från att skära i brödet tills det svalnat helt. Låt det gärna stå till nästa dag.
Hej!
SvaraRaderakika gärna in på min blogg om frisör livet. Här kan du läsa om allt ifrån hårvårds tips och produkter till härliga jul/nyårsuppsättningar och nya trender!
Välkommen
Tack för tipset Irma! Det kan säkert passa någon av mina läsare. Ha det bra!
RaderaÄlskar bröd med nötter och torkad frukt i och detta ser jättegott ut. Tycker alltid du har så spännande ingredienser i dina recept.... underbart! :)
SvaraRaderaTack Amy, vad glad jag blir! Visst är det gott med nötter och frukt i bröd. Jag har det ofta i mina grova bröd, men här har jag pytsat i lite extra så det passar till jul. Ha det gott! Kram!
RaderaGottgottiGott/Tack/stina öhman
SvaraRaderaTack ska DU ha Stina! Jag blir så glad över din respons och dina positiva kommentarer. Må så gott!
Radera