måndag 9 december 2013

Glutenfri vegopaj med grönkål, brysselkål, blåmögelost och pistaschnötter - perfekt på julbordet



Veckans vego får bli en riktigt god paj med härlig grönska och med både grönkål och brysselkål. Smaksättning av blåmögelost, lite knapriga pistaschkärnor på toppen för den som tål det, en sallad därtill, och du har en riktig hälsomiddag. Jag tycker att pajen passar förträffligt på julbordet också, både för vegetarianer och andra. Mer grönt överhuvudtaget bland allt det andra, så mår vi så mycket bättre.

Ha en härlig Köttfri måndag!

2 dl rårismjöl
1 dl mörkt bovetemjöl
2 msk PO-fiber
125 g smör - vanligt eller laktosfritt
2 - 3 msk iskallt vatten

200 g färsk grönkål
500 g brysselkål - blev 400 g när den var ansad och "färdigstajlad"
vatten + buljongpulver
ca 130 g grön- eller blåmögelost - finska Aura för ett laktosfritt alternativ
3 ägg
2 dl grädde
1 tsk dijonsenp
30 g finriven, långlagrad parmesan
1 dl pistaschkärnor

Mixa ihop pajdegen och tryck ut den i en smord, låg och vid pajform. Nagga botten och ställ in i kylskåpet att stadga sig en halvtimme.
Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 graders ugnsvärme.
Skölj och ansa grönkålen - den kan vara ganska jordig ibland. Skär bort den kraftiga mittstjälken och strimla kålen.
Ansa också brysselkålen. Skär bort det grova fästet och ta bort ev fula blad ytterst.
Koka upp vatten med ett par matskedar buljongpulver och lägg i brysselkålen. Förväll den några minuter och lägg sedan i grönkålen och koka ytterligare några minuter. Låt rinna av mycket väl, men spar det näringsrika grönsaksspadet och ha som grund i en soppa.
Lägg grönkålen i pajskalet och därefter halverad brysselkål, tätt, tätt.
Smula/klicka över blåmögelosten.
Vispa ihop ägg, grädde, senap och parmesan och häll över.
Strö över pistaschkärnor.
Grädda pajen i samma ugnsvärme lite drygt en halvtimme.











10 kommentarer:

  1. Spännande kombinationer! Låter jättegott!

    SvaraRadera
  2. Kul med brysslar i paj. Det har jag aldrig gjort - men det ser ju skoj ut i alla fall :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte bara skoj Sara, det är faktiskt jättegott också. Kombinationen med allt det andra gjorde att det blev en hit!

      Radera
  3. vad mycket gott och en och samma paj! det kan ju aldrig bli fel :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant så! Det blev inte ett dugg fel! Bara gott!

      Radera
  4. Så smaskig paj du har lagat! :)
    Härlig grön färg på den också!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lana! Smaskig var precis rätt ord! Kram i retur!

      Radera
  5. Hjälp så god den verkar vara. Måste testa, älskar brysselkål!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är det här pajen för dig, Karina!

      Radera