söndag 22 december 2013

Annorlundasallad till jul, med ruccola, spenat, fikon, dadlar, mozarella och blåmögelost



Den här enkla och fräscha salladen tycker jag du ska ställa på julbordet. Den passar väldigt bra både till skinka och köttbullar, och innehåller både sötma, sälta, lite syra och lite bitterhet. Den är både mild och len, krispig och knaprig. Salladen passar förresten även när det inte är jul, smakerna gifter sig väldigt bra tillsammans. Hur många den räcker till? Omöjligt att säga. Det beror på hur många julfirare ni är och vad som i övrigt serveras på julbuffén.

Förstärker man salladen med lite lufttorkad skinka eller knaperstekt bacon klarar den sig utmärkt på egen hand, som lättare lunchrätt vid något annat tillfälle.

1 påse ruccola, 65 g - gärna ekologisk
1 påse späda spenatblad - gärna ekologiska
3 - 4 färska fikon
6 - 8 färska dadlar
1 förpackning minimozarella
ca 75 g blåmögelost - jag använde laktosfri Aura
gärna rostade nötter av något slag om man tål det

Dressing:
3 msk fin jungfruolivolja - jag använde en som är citrussyrlig och smaksatt med bergamott
1 msk fruktig balsamico - jag använde en gotländsk salmbärsbalsamico
lite nykvarnat Himalayasalt

Alternativ: ringla lite dadelbalsamico över och droppa över riktigt fin jungfruolivolja

Kärna ur dadlarna och dela dem, skär fikonen i bitar, skölj och slunga ruccola och spenat.
Lägg upp på ett fint fat, och fördela mozarellabollarna och smulad blåmögelost över.
Vispa ihop dressingen och ringla över.
Strö eventuellt över lite rostade nötter.

Ha nu en fin söndag allihop och julstöka lagom så ni inte blir alldeles utschasade!

2 kommentarer:

  1. Vilken goda smaker i salladen tack för tipset:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Milla! Salladen är jättegod och vi har ätit den i jul, flera gånger till och med. Hoppas du haft en härlig julhelg. God fortsättning önskar jag dig!

      Radera